Acasă » Uncategorized @ro » E.ON face profit în România, deși internațional a mers în pierdere

E.ON face profit în România, deși internațional a mers în pierdere

12 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

Profitul EBITDA al E.ON în România a crescut anul trecut, dar grupul german de utilităţi a raportat cea mai mare pierdere netă din istorie, 3,1 miliarde de euro, a anunţat E.ON, preluat de Mediafax.

„Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) al altor divizii regionale a avansat cu 24 de milioane de euro, în special pe fondul creşterii câştigurilor în România, Franţa şi la divizia E.ON Connecting Energies. EBITDA a urcat în România datorită creşterii marjei brute pe sectorul distribuţie (care a fost temperată de o marjă mai scăzută a diviziei de vânzări) şi a măsurilor luate pentru reducerea costurilor”, citează Mediafax un raport al companiei germane.

EBITDA generat de diviziile regionale, în care intră afacerile din Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Slovacia, România, Italia şi Spania, a crescut de la 212 milioane de euro în 2013 la 236 de milioane de euro anul trecut. La nivelul de grup, EBITDA a scăzut la 8,3 miliarde de euro anul trecut faţă de 9,2 miliarde de euro cu un an înainte.

Grupul german a raportat o pierdere netă de 3,1 miliarde de euro pentru anul trecut, pe fondul provizioanelor în valoare de 5,4 miliarde de euro constituite în Marea Britanie, Suedia şi Italia. În 2013, compania a obţinut un profit de 2,5 miliarde de euro. Aceasta este cea mai mare pierdere anuală înregistrată de E.ON de la formarea sa, în 2000, prin fuziunea VEBA şi VIAG, scrie Reuters.

La sfârşitul anului trecut, E.ON a anunţat că va transfera către o nouă entitate activităţile de explorare şi producţie de petrol şi gaze şi de producţie de energie din surse convenţionale. Compania principală se va concentra mai departe pe energia regenerabilă şi pe distribuţia electricităţii şi gazelor, activitate pe care o desfăşoară şi în România.

Vânzările de gaze naturale către consumatori şi întreprinderile mici şi mijlocii au scăzut anul trecut la 93,3 miliarde kWh de la 118,2 miliarde kWh, în condiţiile în care livrările de gaze au coborât în România, Marea Britanie, Germania şi Olanda, din cauza vremii calde, mai scrie Mediafax.

Veniturile generate au coborât la 111,5 miliarde de euro anul trecut, comparativ cu 119,6 miliarde de euro în 2013. Investiţiile în grupul de ţări în care este inclusă şi România a avansat de la 179 de milioane de euro în 2013 la 184 de milioane de euro anul trecut, ca urmare a creşterii investiţiilor în reţeaua de distribuţie din România şi într-un proiect de încălzire din Olanda. La finalul anului trecut, E.ON avea 6.523 de angajaţi în România, în scădere de la 6.903 angajaţi în 2013, pe fondul transferurilor efectuate în cadrul diviziilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *