E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, va închide două termocentrale neprofitabile pe gaze naturale de la 1 aprilie 2016, transmite Bloomberg. Unităţile „nu au nici o perspectivă de a opera profitabil până ce contractul actual cu operatorul de rețea expiră, în martie 2016”, se arată într-un comunicat dat publicității de E.ON.
Germania întreţine centrale de echilibrare pentru a garanta alimentarea cu energie stabilă, pe măsură ce această țară îşi crește dependența faţă de sursele de generare volatile, cum ar fi energia solară și eoliană. Operatorul de reţea Tennet OTS GmbH plătește o parte din costurile fixe ale Irsching 4 și 5 din Bavaria, ca parte a unui acord din 2013 prin care E.ON a fost de acord să facă unităţile disponibile pentru generare, timp de trei ani.
E.ON ar fi trebuit să transmită o notificare cu un an înainte de a închide Irsching, lăsându-i termen această lună pentru o decizie finală. Autoritatea de reglementare, Bundesnetzagentur, poate respinge planurile de dezafectare pentru a păstra uzinele disponibile ca generatoare de rezervă în cazul în care acestea sunt considerate necesare pentru funcționarea întregului sistem. Proprietarii Irsching „trebuie să ia în considerare o acțiune în justiție”, în cazul în care autoritatea se va opune închiderii uzinelor.
„Ar fi mai bine pentru toate părțile să fie identificat un cadru de reglementare care să acopere costurile reale de menţinere a unităților ca și capacităţi de rezervă și păstrarea acestora pentru a stabiliza rețeaua”, au spus acţionarii unităţilor. „Acest lucru ar însemna modificarea Ordonanței privind centralele electrice de rezervă pentru a acoperi costurile de noi centrale electrice avansate tehnologic.”
Centrala de 550 MW Irsching 4, deținută integral de E.ON, a început să funcționeze în 2011. Cea de 846 MW, Irsching 5, care a fost pornită în anul precedent, este 25% deținută de N-Ergie AG din Nurenberg, 16% de MANOVA AG din Frankfurt și 9% de către HSE AG, furnizor de energie Darmstadt.