Cererea crescândă de energie și cerințele reducerii drastice a emisiilor poluante accentuează provocările cu care se confruntă piața, iar digitalizarea pune presiune pe disponibilul de electricitate la nivel global.
“Vorbim despre două mari provocări. O dată este nevoia crescândă de energie electrică și pe de altă parte acest obiectiv “net zero carbon” care nu face decât să accentueze provocările pe care le avem pentru anii care urmează. O altă nevoie, cea de digitalizare, de putere de calcul, înseamnă ca e nevoie de back-up de putere, să avem putere disponibilă. Pe de altă parte, avem limitările energiei regenerabile, atât cea eoliana, cât și cea solara, care țin de natura lor intermitentă”, a expus Gabriel Tache, Country Sales Manager la Eaton România, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.
O altă provocare constă în starea rețelelor, care sunt tot mai sensibile la căderile de tensiune. Numai în Statele Unite numărul de căderi de tensiune a crescut cu 70%, ceea ce face că nevoia de a avea o rezervă de putere sau capacități de stocare să fie evaluată la 900 GW.
La rândul ei, România nu este imună la aceste provocări.
Tache a menționat că folosirea UPS-ului în rețea poate fi un răspuns la aceste provocări. Centrele de date pot deveni un fel de baterie pentru rețele și ar putea menține constantă frecvența rețelei în anumite situații. “Când avem energie produsă de fotovoltaice o putem orienta către aceste UPS-uri, iar cei interesați pot vinde aceasta energie cu niște sume importante pentru echilibrare. (…) Digitalizarea României este un proiect care nu se poate face fără centrele de date, iar acestea pot implementa astfel de sisteme de stocare. Consumul pe servere a crescut de la 300 la 600 de watt pe unitate. Vă puteți imagina ce energie există într-un centru de date, iar aceasta poate fi folosită ca rezerva de energie!”, a adăugat Gabriel Tache.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GABRIEL TACHE
Compania Eaton are peste 85.000 de angajați și este prezentă în peste 175 de țări. La nivel global, afacerile companiei se ridică la 20 de miliarde de dolari.
Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.
Pingback: Eaton are soluții tehnologice la provocările din piața de electricitate - Piramid Energy