Națiunile UE au cheltuit aproximativ 60 de miliarde de euro pe cărbune, petrol și gaze fosile rusești, de la începutul războiului împotriva Ucrainei în urmă cu peste 100 de zile. Astfel, Europe Beyond Coal (EBC) a lansat un nou instrument de urmărire extins, care evidențiază, de asemenea, soluțiile de energie regenerabilă și programele de economisire a energiei pe care această sumă tot mai mare de bani le-ar putea achiziționa în schimb. Prin urmare, calculele EBC arată că acești bani ar putea cumpăra în schimb aproximativ 735.000 de acoperișuri solare noi, 7.300 de terenuri de fotbal de proiecte solare, 1.900 de turbine eoliene onshore, 300 de turbine eoliene offshore, 270.000 de case nou izolate și aproape un milion de pompe de căldură instalate.
„Dacă dorim să asigurăm pacea, să obținem independența energetică și să abordăm situațiile de urgență în creștere ale climatului și ale costului vieții, guvernele noastre și industria energetică trebuie să pună capăt plăților pentru combustibili fosili acum și să investească masiv în energie regenerabilă, economii de energie ambițioase și măsuri de electrificare. Calculele noastre arată că, pentru zeci de miliarde risipite pe combustibili fosili rusești de la invazia Ucrainei, țările UE ar fi putut, în schimb, să investească în aproximativ 735.000 de noi acoperișuri solare, 7.300 de terenuri de fotbal de proiecte solare, 1.900 de turbine eoliene onshore, 300 de turbine eoliene offshore, 270.000 de locuințe proaspăt izolate și aproape un milion de pompe de căldură instalate”, a declarat Kathrin Gutmann, directorul campaniei Europe Beyond Coal.
„Prin achiziționarea de combustibili fosili din Rusia, țările UE alimentează un război atroce în țara noastră și conflicte violente în alte părți ale lumii. Ele sunt obligate din punct de vedere moral să pună capăt acestei șarade teribile prin impunerea unei interdicții totale asupra tuturor importurilor de cărbune, petrol și gaze fosile din Rusia. Nu numai că ucrainenii le vor mulțumi pentru acest lucru, ci și propriii lor cetățeni, deoarece pe termen lung se vor bucura de o mai mare siguranță energetică și de facturi la energie mai mici”, a declarat Svitlana Romanko, lider de campanie, Stand With Ukraine.
„De zeci de ani, cei mai mari cumpărători de combustibili fosili din Rusia au ales să închidă ochii la încălcarea de către Kremlin a drepturilor omului, a legilor de mediu și internaționale. Consecințele grave ale acestei greșeli morale și strategice sunt acum clare pentru toți. Nu este momentul pentru ‘afaceri obișnuite’. Contribuțiile lor la mașina de război a Rusiei trebuie să se oprească ACUM”, a declarat Kostiantyn Krynytskyi, șeful energiei la ONG-ul ucrainean Ecoaction.