OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) au anunțat recent finalizarea lucrărilor de renovare și reabilitare a Școlii Gimnaziale Liliești din localitatea Băicoi, derulate în cadrul programului România Eficientă. Cu o investiție totală de 1.6 milioane de euro, școala a devenit a doua unitate de învățământ din țară modernizată la standard de consum de energie aproape zero (nZEB). Prima unitate renovată prin România Eficientă a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022.
Cum în România funcționează circa 5.500 de școli și licee, suma necesară pentru modernizarea la standarde nZEB a tuturor clădirilor din rețeaua de învățământ primar, gimnazial, liceal ar însemna un cost de aproape 9 miliarde de euro, circa 10% din bugetul anual al României. Un impact financiar semnificativ, care ar putea fi administrat doar printr-un program național multianual bine gândit. Strict bazate pe capacitățile financiare și de coordonare ale administrațiilor publice locale, investiții de asemenea anvergură vor rămâne probabil cu totul excepționale.
Impactul unui proiect precum cel de la Băicoi stă tocmai în puterea sa de exemplu. Cele 10 lucrări de modernizare pentru eficiență energetică realizate la Școala Gimnazială Liliești pot fi organizate și sortate în funcție de impactul lor asupra reducerii amprentei energetice și a costului individual. Poate fi realizată astfel o analiză prin care să fie identificate acele intervenții care sunt cele mai eficiente pe unitatea financiară alocată.
Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice este relativ ieftină și are un impact imediat în reducerea facturilor lunare cu energia electrică. Pe de altă parte, instalarea de parasolare din aluminiu, reglabile electric, este una dintre intervențiile costisitoare, care poate fi realizată într-un pas ulterior acolo unde și dacă există posibilitatea. Izolarea termică a subsolului, a acoperișului și refacerea hidroizolației sunt lucrări obligatorii pentru a controla consumul ulterior al clădirii. Sunt scumpe, dar nu pot fi evitate. Echipamentele de filtrare a aerului cu recuperare de căldură sunt mai degrabă scumpe, inclusiv raportat la impactul asupra consumurilor de energie, prin comparație cu modernizarea instalațiilor de încălzire interioare, de exemplu. Sistemele de încălzire cu pompe de căldură presupun o analiză încă și mai complexă.
Toate acestea sunt numai exemple, fără ambiția de a reprezenta propuneri. Insistăm asupra lor doar pentru a face limpede o idee. Ambiția (câtă există ea) de a avea școli modernizate la standard de consum de energie aproape zero (nZEB) este exagerată. Rolul unor proiecte precum cele desfășurate de OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG), alături de parteneri precum Signify sau Siemens Energy, este de a oferi instrumentele pentru ca analize de tipul celei expuse mai sus să fie realizate de experți și asumate de autoritățile din primării, consilii județene și guvern.
România Eficientă promite că va continua investițiile cu alte două unități de învățământ, din localitățile Ovidiu (jud. Constanța) și Drobeta-Turnu Severin (jud. Mehedinți). Acestea vor fi reabilitate și modernizate pentru a fi aduse la cerințe nZEB, printr-o nouă etapă a programului România Eficientă, în valoare de 4 milioane de euro, susținut de OMV Petrom.