Acasă » Electricitate » Eco Solution acuză cinci ani de blocaj din partea Ministerului Mediului

Eco Solution acuză cinci ani de blocaj din partea Ministerului Mediului

14 septembrie 2015
Electricitate
energynomics

Instalaţia Eco Solution de la Săcele – Braşov este un pilot industrial care transformă deşeurile municipale şi asimilate în energie termică şi energie electrică utilizând o tehnologie fără emisii în aer, apă sol” explică reprezentanţii companiei, pentru energynomics.ro.

Tehnologia este brevet românesc cu protecţie internaţională, iar instalaţia a fost pusă în funcţiune în decembrie 2009, fără autorizaţie de mediu, în baza art. 9¹, alineat 4), din OUG 78/2000, conform legislaţiei de la acea oră. “Deşi funcţionăm legal şi controalele gărzii de mediu nu ne-au putut amenda sau dispune oprirea activităţii, autorităţile statului, în mod ilegal, au interzis colectorilor de deşeuri din Braşov să ne livreze deşeuri. În aceste condiţii, am funcţionat discontinuu şi ineficient economic cu deşeuri aduse din alte judeţe, cu cheltuieli de transport nejustificat de mari”, spune Costin Frâncu, administrator, director general al Eco Solution SA.

Ziua porţilor deschise

La începutul lunii august, Eco Solution a organizat „Ziua Porţilor Deschise”, la care au participat: Maria Grapini, europarlamentar şi fost ministru al IMM, Ioan Ghişe, senator de Braşov, profesor universitar Ioan Corbu, general (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu, preşedinte al C.E.C.I.D.A., alături de investitori străini interesaţi.

O investiţie unică în România şi în Europa, Maria Grapini

Cunosc problema inventatorului şi a investitorilor români de câţiva ani. Pare ireal ceea ce am văzut. Un român brevetează şi înregistrează invenţia în România şi în Europa, prin care pune la punct o tehnologie nepoluantă de gazeificare a deşeurilor. Instalaţia a funcţionat doi ani, dar acum, de un an şi jumătate este nefuncţională, pentru că Ministerul mediului nu eliberează autorizaţia de mediu.

Calvarul prin care a trecut inventantorul poate fi descris în multe volume. Eco Slution s-a adresat tuturor autorităţilor române: minister, Parlament, prim-ministru, preşedinte. Personal, nu înţeleg cum să nu te bucuri să te grăbeşti să autorizezi o instalaţie care ar putea fi multiplicată în România şi care ar rezolva problema deşeurilor, dar ar rezolva şi problemele de mediu pentru care România riscă de anul viitor amenzi usturătoare! Nu înţeleg nici de ce autorităţile române competenţe în acest caz, tratează cu dezinteres un investitor român, un inventator român!

În calitatea mea de europarlamentar, voi adresa întrebările care se cuvin, ministrului Mediului şi prim-inistrului României.

Interesant este că instalaţia permite şi gazeificarea cărbunelui de suprafaţă (care în timp se distruge) şi în acest fel s-ar putea redeschide minele şi am putea creşte numărul locurilor de muncă. Rezultatul gazeificării este energia care poate fi utilizată, dar s-ar putea face şi materie prima pentru combinatul chimic de la Vâlcea şi nu ar mai fi nevoie de importuri.

Răspunsurile primite cu mare întârziere de la autorităţi, dar mai ales conţinutul lor general şi neclarificator mă determină să insist în rezolvarea unei probleme atât de importante pentru România.

Maria Grapini-MEP (membru în Parlamentul European, membru în Comisia Piaţă internă a UE şi protecţia consumatorului, membru în Comisia de transport şi turism

O soluţie revoluţionară pentru economie şi mediu este blocată de corupţia guvernamentală şi birocraţia de stat, Ioan Ghişe

Fabrica de la Săcele a Eco Solution este un exemplu de felul cum statul distruge o inovaţie ce poate aduce câştig de interes public.

Milioane de euro, investiţie privată, metodă ecologică de înaltă tehnologie blocată pentru un grup de interese economice, care vrea să aducă în ţară utilaje vechi pentru incinerarea deşeurilor.

Influenţa şmecherilor la ministerul Mediului blochează de mulţi ani cea mai competitivă şi ecologică soluţie pentru deşeurile de la noi şi din lume.

Metoda Eco Solution poate relansa economia ţării, producţia integrală de gaz, mineritul şi poate ecologiza toate gropile de gunoi. Prin tertipuri birocratice, autorităţile blochează şi întârzie avizările legale pentru a elimina de pe piaţă cea mai avansată tehnologic soluţie pentru toate deşeurile din ţară. În esenţă, ce fac Guvernul şi Ministerul mediului este o acţiune abuzivă şi antinaţională.

În viziunea guvernamentală mai bine să se folosească metode vechi, cu utilaje vechi, aduse de şmecheri din ţări ale UE, utilaje pe care alţii le aruncă, iar ţară noastră să plătească în acest timp amenzi de zeci de milioane de euro ca penalităţi, pentru că nu respectăm angajamentele faţă de UE.

Viitorul este SIGUR pentru metoda aplicată de Eco Solution, dar probabil o vor valorifica mai repede străinii care deja se îmbulzesc să cumpere patentul.

Doresc rezistenţă şi succes echipei Eco Solution SA în lupta grea cu birocraţia guvernamentală şi corupţia de la noi.

Ioan Ghişe, senator independent

Inteligenţa, gunoiul şi birocraţia românească, Ion Corbu

Lumea întreagă este bântuită de o problema majoră: riscul de a fi sufocată în propriile deşeuri. Civilizaţia consumistă a adus cu ea ambalajele, deşeurile, gunoaiele. Fiecare dintre noi generează zilnic peste două kilograme de astfel de ”produse-problema”. Ce facem cu ele pentru a nu deveni prizonierii lor? Dacă le depozităm, realizăm, practic, surse ideale de infecţie şi poluare. Dacă le ardem şi mai rău.

Fabrică de prelucrare a deşeurilor de la Săcele lângă Braşov rezolva ”problema” şi din ”problema” o face ”oportunitate economică”. Mai concret transformă, prin gazeificare, gunoiul, din starea solidă în stare gazoasă, fără nici un fel de emisii în atmosfera. Şi, atenţie, procesul de gazeificare nu este un proces de ardere. Ci este mai degrabă un fel de sublimare a gunoaielor în gaz! În tehnologiile folosite în altă parte, gazul obţinut prin gazeificarea gunoiului conţine macromolecule, gudroane şi alţi compuşi organici care îl fac inapt unei utilizări ecologice şi eficiente. Şi aici intervine invenţia creierului de român: se trece acest gaz, obţinut din gunoi, printr-o camera închisă, sub un jet de plasmă. Care descompune tot: macromolecule, gudroane, alţi compuşi. Întreg procesul se desfăşoară fără niciun fel de emisii, nici poluante, nici nepoluante. Procesul are loc într-o camera închisă, generează energie şi gaz chimic pur. Iar gazul obţinut poate fi utilizat, fără restricţii şi fără să producă poluare, în procese energetice şi, că materie prima, în industria chimică. Astfel, cele circa 7 milioane de tone de gunoi produse anual de România, devin resursă economică regenerabilă! Iar România poate deveni prima dintre cele mai curate ţări ale lumii.

Bineînţeles, patentul poate fi exportat şi poate rezolva la nivel global, problema gunoaielor! În plus, procesul poate fi utilizat şi în cazul cărbunelui. Minele ar putea fi redeschise şi cărbunele gazeificat şi purificat. În câţiva ani, România ar putea să devină independentă în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de gaze naturale atât pentru producere de energie, cât şi pentru chimie şi, de asemenea, ar putea deveni exportatoare netă de gaze naturale.

Există nişte birocraţi care nu pot înţelege că această tehnologie este altceva decât ştiu sau înţeleg ei. Tehnologie fără emisii în atmosferă şi care, deci, nu utilizează clasicul coş de fum cu care minţile lor sunt obişnuite. Şi, în baza acestei paradigme ontologic-birocratice, nu eliberează reautorizarea funcţionarii fabricii care a funcţionat doi ani şi care a confirmat perfecta ei funcţionare şi lipsa de emisii poluante.

Există riscul ca inventatorul, domnul Costin Frâncu, să vândă patentul altora (am fost martorul solicitării venite cu un mandat ferm din partea Federaţiei Ruse), iar România, de data aceasta pe bani grei, să cumpere tehnologia pe care acum o are în mână.

Conf. Univ. dr. Ion Corbu

Omenirea este confruntată între alte probleme cu imensa cantitate de gunoaie provocată de civilizaţia noastră, Bartolomeu Constantin Săvoiu

Metoda inginerului Costin Frâncu este singura actualmente pe plan mondial care aduce o soluţie revoluţionară, reactor cu plasmă şi o producere de energie electrică sau alternativ de îngrăşăminte azotoase sau kerosen. Am speranţa că presiunea opiniei publice şi a celor numeroşi care iubesc ţara aceasta va face ca autorităţile să permită, cum este normal, utilizarea centralei de la Săcele, samavolnic oprită.

General (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Preşedinte al Centrului de Excelenţă, Cercetare, Inovare şi Dezvoltare în Afaceri-C.E.C.I.D.A.”

Costuri noi cu gunoiul pentru populatie

Ministrul Mediului anunţă scumpirea cu 80 de lei a tonei de gunoi depusă la groapă, în paralel cu amendarea, de la 01.01. 2016, cu 100.000 euro / zi pentru România, din partea Uniunii Europene, pentru neîndeplinirea ţintei asumate, de reducere 50% a cantităţii de gunoi depusă la groapă. În prezent, preţul mediu al gunoiului la groapă este de 25 de euro pe tonă, ceea ce este şi nivelul de preţ rentabil la care fabrică Eco Solution să poată funcţiona, susţine Eugen Cincu. Pentru incineratoare, nivelul minim de preţ necesar este de 120 de euro pe tona de gunoi.

Scumpirea cu 10-20 de lei/lună a taxelor pentru populaţie este o prima etapă pentru alinierea preţului la 120 de euro pe tonă (în minim 5 etape de scumpire de câte 80 de lei), faţă de media actuală de 25euro/tonă, bani care vor fi plătiţi de populaţie, nu de Ministerul Mediului, avertizează Eugen Cincu.

1.000 de zile fără reacţie din partea autorităţilor

La solicitarea scrisă a ANPM, în dată de 23.02.2011 Eco Solution a depus documentaţia de solicitare a autorizaţiei de mediu, în contradictoriu cu prevederile art. 9¹, alineat 4), din OUG 78/2000.

În 23.11.2011 s-a publicat Legea 211, care abrogă OUG 78/2000 şi prevede obligativitatea obţinerii autorizaţiei de mediu pentru activitatea de valorificare a deşeurilor.

În data de 31.05.2012 (la 462 de zile de la solicitare, în condiţiile în care termenul maxim de eliberare a autorizaţiei de mediu este de 45 de zile, conform art. 10. alineat 1, din OM 1798/2007) a fost eliberată autorizaţia de mediu nr. 5, cu valabilitate 2 ani.

Între mai 2012 şi aprilie 2014, fabrica a funcţionat discontinuu, cu deşeuri transportate din alte judeţe, deşi deţinea autorizaţie de mediu de valorificare deşeuri, în condiţiile în care Legea 211/2011, care prevede obligativitatea colectorilor de deşeuri de a livra cu prioritate deşeurile la instalaţiile de valorificare nu a fost aplicată, cu complicitatea autorităţilor.

În această perioadă, fabrica a fost atent monitorizată de APM Dolj (care a depus la Ministerul Mediului rapoartele cerute) şi avut 5 controale de la garda de mediu locală şi naţională. Nu s-au aplicat amenzi către Eco Solution SA, pentru că totul a funcţionat normal.

În aceşti doi ani, Garda de Mediu, deşi era obligată, conform art. 13, 59, şi 61. alineat 1, din Legea 211/2011 să controleze şi să amendeze colectorii de deşeuri din zonă pentru că nu aduc deşeurile la valorificare, nu au efectuat nici un control cu aceste obiective.

În data de 25.04.2014, cu 45 de zile înainte de expirarea autorizaţiei de mediu nr. 5/2012, Eco Solution a depus solicitarea pentru obţinerea unei noi autorizaţii de mediu (conform art.8, alineat 1, din OM 1798/2007).

„Dacă adunăm 500 de zile + 515 de zile = 1015 de zile X 35.000 euro / zi = 35.525.000 de euro, sumă care arată rentabilitatea deosebită a instalaţiei şi în acelaşi timp pierderile provocate de Ministerul Mediului în cei aproape 3 ani de nefuncţionare impusă către Eco Solution. În pofida declaraţiilor, Ministerul acţionează pentru a falimenta şi închide fabrică, ignorând legislaţia României şi a UE”, afirmă reprezentanţii Eco Solution.

Autorizarea atât de mult aşteptată trebuie să cuprindă o frază simplă: ”Eco Solution SA, la fabrica de gazeificare a deşeurilor menajere de la Săcele Braşov, trebuie să aibă POLUARE ZERO- ZERO WASTE”. “Aceasta este fraza care îngrozeşte reprezentanţii ministerului Mediului, deoarece această instalaţie chiar respectă directiva europeană ZERO WASTE şi este un adversar imbatabil la incineratoarele scumpe la construcţie şi exploatare şi, de asemenea, extrem de poluante”, conchide Eugen Cincu.

Etichete:

2 comentarii la „Eco Solution acuză cinci ani de blocaj din partea Ministerului Mediului”

  1. Ungurii, la Budapesta au construit asa ceva ( incinerarea deseurilor menajere) inca din 1906, iar noi ne impiedicam in birocratie. Singura solutie careii ramane inventatorului este calea justitiei pt obtinerea autorizatiei , poate se aplica aprobarea tacita, poate si ceva despagubiri (gen fratii Micula) ca sigur daca era ceva procente „paraandarat” functiona ca unsa……… asta este RRRominika si………..trebuie schimbata.

  2. Domnule Costin Frâncu mă numesc Gurgui Aurelian și sunt din Brăila. Am citit întâmplător despre cazul dv legat de geniala invenție legată de neutralizarea deșeurilor și de incompetența celor de la Agenția de Mediu. Eu vă sugerez o soluție de compromis. Cererile celor de la agenție să vă dea o autorizație provizorie ptr. unu sau doi ani, timp în care unu sau doi specialiști în domeniu să monitorizeze activitatea și să întocmească procese verbale de constatare privind procesul tehnologic și să măsoare noxele din zonă în această perioadă. Mai mult propuneți-le ca-n acesta perioadă specialiști să fie plătiți de societate. Acești specialiști ar putea ca pe baza măsurătorilor să și facă și lucrările de doctorat.
    Atenție ptr. a avea șanse de reușită apelați la un politician roman, competent și patriot care să vă susțină și abea atunci solicitați autorizația de Mediu. Spun asta ptr. că ministerele și guvernul sunt pline de lifte streine și de incompetenți corupți care nu au nici un interes ca tara noastră să iasă din colaps și să prospere.
    Sper casfatul meu sa va fie de folos și Dumnezeu sa va ajute să reușiți.

    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *