Econergy Romania și RGreen Invest au lansat cel mai mare parc fotovoltaic cu trackere din România, în cadrul celei de-a doua ediții a Solar Open Day, un eveniment anual organizat de Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA). Investiția de circa 70 de milioane de euro de la Părău (Brașov) înseamnă o capacitate instalată de peste 90 de MW amplasată pe 116 hectare în regim de utilizare duală.
Au fost folosite circa 140 de mii de panouri bifaciale de la Canadian Solar, invertoare și transformatoare Sungrow și un sistem de trackere Arctech Solar care permit un randament cu circa 30% mai ridicat decât un sistem bazat pe panouri monofaciale fără tracking. Construcția s-a realizat în intervalul martie 2024-mai 2024 și a implicat o echipă de circa 30 de persoane.
Proiectul a fost dezvoltat de compania brașoveană Heliolux și preluat apoi de investitorul israelian Econergy și fondul francez de investiții în energie regenerabilă RGreen Invest. Investiția a fost susținută cu circa 7 milioane de euro prin intermediul PNRR, bani care urmează să ajungă la investitori. Lucrările de construcție au fost realizate de EPCM10 o companie de inginerie, achiziții și construcții (EPC) condusă de Patrício Felgueiras.
Înainte de a intrare în exploatare comercială, parcul ca trece prin perioada de teste, interval în care producția de energie fotovoltaică va fi preluată integral de Transelectrica la un preț echivalent cu media prețurilor din piața de ziua următoare din anterioarele trei luni.
Prezent la inaugurare, Dragoș Roibu, Director de Cabinet în cadrul Ministerului Energiei, a declarat: “În 2012 a fost un boom al dezvoltării energiei regenerabile, care s-a oprit din cauza unor decizii nefericite ale guvernului. Acum asistăm la un nou boom, ce se va transpune și în strategia energetică: până în 2035, vom avea în mixul național aproximativ 40% energie regenerabilă.”
Pentru Econergy și RGreen Invest urmează noi proiecte, în cadrul unui parteneriat care a început încă din 2016. Econergy este un producător independent de energie (IPP) care operează pe șase piețe cheie: România, Italia, Marea Britanie, Spania, Polonia și Grecia. În România, compania are o capacitate de dezvoltare de 2 GW, din care 246 MW sunt în operare comercială și aproximativ 800 MW sunt în stadiile finale de dezvoltare și construcție. O capacitate de circa 198 MW urmează să fie conectată până la sfârșitul acestui an.
Econergy împreună cu Nofar Energy au inaugurat în octombrie 2023 parcul fotovoltaic de 155 MW de la Rătești (Argeș), o investiție de 102 milioane de euro care nu a beneficiat de nicio schemă de sprijin.
Econergy se mândrește cu un flux diversificat de venituri, inclusiv vânzări de electricitate, servicii de dezvoltare, EPC și gestionarea activelor pe termen lung. Recent, compania a agreat vânzarea pentru circa 33 de milioane de euro a proiectului Niculești din România, cu o capacitate de aproximativ 214 MW, aflat în stadiul de „Ready to build” către o subsidiară a unui conglomerat de top din Balcani.
Proiectele dezvoltate de Econergy sunt printre cele mai mari realizate în România în noul val de investiții în energie fotovoltaică. Această tehnologie are cea mai scurtă durată de implementare “de la stadiul de proiect la momentul injectării în rețea”, a subliniat Andrei Manea, Director Executiv al RPIA, cu ocazia Solar Open Day. “Dacă ni se creează condițiile favorabile din punct de vedere legislativ, putem să construim”, a insistat Andrei Manea.
La ediția din acest an a Solar Open Day au participat reprezentanți ai corpului diplomatic și autorități locale, reprezentanți ai mediului de afaceri și specialiști din industrie. Alături de aceștia au fost invitați și studenți interesați de domeniul energetic, în condițiile în care proiectele fotovoltaice care sunt dezvoltate și vor fi dezvoltate în viitorul apropiat au nevoie de forță de muncă specializată.