Acasă » Interes general » Macroeconomie » Economia accelerează puternic la nouă luni, creștere preliminară anuală de 4,1% în T3

Economia accelerează puternic la nouă luni, creștere preliminară anuală de 4,1% în T3

14 noiembrie 2013
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Produsul intern brut (PIB) al României a crescut în termeni reali cu 1,6% în trimestrul al treilea (T3) faţă de sfertul anterior și peste aşteptările analiştilor, cu 4,1%, față de T3, 2012 – ceea ce reprezintă o accelerare puternică față de un rezultat trimestrial secund mult mai firav de 0,5%, față de T1 și de 1,5% anualizat.

Analiştii ING susţin că reacţia pieţei la datele INS a determinat o întărire marginală a monedei naţionale, însă dat fiind impactul limitat asupra măsurilor de politică monetară, nici pieţele de tranzacţionare ale leului nu vor fi afectate decât marginal.

În plus, cifrele raporate azi de Institutul Național de Statistică (INS) depășesc așteptările analiștilor, care prevedeau o creștere trimestrială de 0,8% și un avans anual al T3 de 3,1%.

Astfel, la nouă luni avansul Produsului Intern Brut (PIB) se plasează la 2,7%.

„Activitatea economică a fost cel mai probabil ajutată de recolta anului curent, însă reyultatele exacte ale recoltei-record vor fi cunoscute abia pe 4 decembrie, când vor fi raportate cifrele exacte. Din această cauză, este bine să tratăm cu optimism rezervat cifrele de astăzi”, spun analiştii ING.

„Prin urmare, impactul asupra perspectivei de creştere este un pic neclar pe moment, la fel ca şi estimările asupra politicii monetare – deşi într-un grad mai redus, întrucât creşterea anului curent este în mod deosebit propulsată de cererea externă, ceea ce va oferi băncii naţionale suficientă marjă de manevră pentru a continua politica de relaxare şi păstrarea ţintelor recente”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *