Grupul EDP ar putea investi și contribui la creșterea capacității de generare a energie electrice, pentru ca România să-și reducă importurile, a declarat diectorul executiv Miguel Stillwell de Andrade, răspunzând la o întrebare lansată de Energynomics, în conferința de presă în care a prezentat rezultatele pe 2021. Pe de altă parte, modificările recente ale legislației din România „nu sunt pozitive pentru mediul investițional din România”, a avertizat el.
Din 2009, grupul portughez, prin EDP Renewables (EDPR), a investit mai mult de 750 de milioane de euro în România, unde operează în jur de 500 MW în capacități eoliene și solare, potrivit lui Miguel Stillwell de Andrade. „Ne-am bucura să investim mai mult în România”, a adăugat el, pentru că „o considerăm o piață bună, care a evoluat și, lăsând deoparte aceste modificări de reglementare, este și ar putea fi o piață interesantă”.
Totuși, el a început prin a spune că „este extrem de important ca proiectele energetice, în special cele din segmentul regenerabilelor, să aibă stabilitate în reglementare și să fie sigure că atunci când investești, regulile nu se schimbă în timpul jocului. Noi și ceilalți actori din piața de energii regenerabile din România ne-am exprimat împotriva schimbărilor introduse recent în legislația din România și cred că este ceva care nu ajută mediul investițiilor din România”.
Răspunzând la o altă întrebare, Miguel Stillwell de Andrade a confirmat că EDP urmărește îndeaproape țările din Balcani, situate aproape de piețele în care compania este deja prezent[, precum România și Grecia, “în dorința de a gestiona mai bine echipele la nivel local”. Totuși, acum strategia grupului este „de a restrânge numărul de noi piețe. Ne-am extins anul trecut, așa că preferăm să consolidăm piețele pe care ne aflăm în prezent și nu să ne extindem în continuare.”
În 2021, EDP Renewables, al patrulea mare producător mondial de energie regenerabilă, și-a mărit portofoliul cu aproape 2,6 GW în capacități generare a energiei electrice in surse eoliene și solare, în principal în Europa (682 MW), America de Nord (1.204 MW) și Brazilia (359 MW). La data de 21 decembrie, EDPR avea în dezvoltare 1,8 GW, din care 1,59 GW în domeniul eolian onshore și 232 MW în cel solar.