Printre efectele amânării desemnării prim-ministrului României de către președintele Klaus Iohannis se numără imposibilitatea viitorului guvern să mai împiedice intrarea în vigoare a modificărilor Codului Fiscal.
Iohannis ar fi putut să numească prim ministrul României joi 22 decembrie, însă a anunțat amânarea desemnării până ”după Crăciun”. Anunțul a determinat un avans al cursului de schimb leu-euro în sensul deprecierii monedei naționale de la 4,52 la 4,53 lei pentru un euro, însă principala câștigătoare pare a fi economia reală. Măsurile luate de guvernul Dacian Cioloș de reducerea impozitării vor intra, astfel, în vigoare de la 1 ianuarie 2017, întrucât noul guvern nu va mai avea timp să le modifice.
”Acum avem garanția că patru măsuri pe care (șeful PSD Liviu) Dragnea le voia amânate intră în vigoare la 1 ianuarie 2017: TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe stâlp, eliminarea supraaccizei la combustibil, iar începând cu 2017, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), plafonată la cinci salarii medii pe economie”, scrie analistul economic Florin Cîțu, proaspăt senator PNL, pe pagina sa de socializare.
Liviu Dragnea a afirmat că măsurile de reducere a impozitării trebuie amânate, cerându-i prim-ministrului Dacian Cioloș săptămâna trecută să proroge termenul aplicării modificărilor Codului Fiscal.
Dragnea i-a cerut Cioloş, într-o convorbire telefonică, să amâne cu un an intrarea în vigoare a acestora, acuzând companiile petroliere că țin prețul combustibililor sus în pofida cotațiilor scăzute ale barilului pe piața internațională.
„În ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România, preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final“, a spus Liviu Dragnea.