Acasă » Electricitate » Efectele turbulenței din ianuarie: Micii furnizori pierd încrederea și contractele consumatorilor

Efectele turbulenței din ianuarie: Micii furnizori pierd încrederea și contractele consumatorilor

17 aprilie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Consumatorii și-au pierdut încrederea în furnizorii independenți de energie electrică, care pierd teren în favoarea numelor consacrate și a furnizorilor de ultimă instanță.

”Consumatorii, în special cei mari, preferă să nu aibă șocuri asupra bugetelor și să aibă cantități fixe de energie furnizată, pe care să se poată baza pe termen lung. O companie mare poate suferi în cash-flow de pe urma unei modificări a prețului și a instabilității. Unui consumator mare, care are un anumit buget pentru utilități, îi poate da cash-flow-ul peste cap. Atunci preferă contracte fixe pe termen lung”, a declarat pentru energynomics.ro, directorul unuia din furnizorii independenți.

”Nu este ca și o poziție… că am vrea noi să reducem. Practic, consumatorul caută alte alternative. Noi nu avem o politică de reducere”, a declarat sursa citată, precizând că este vorba și de un efect de bumerang în piață: mentalitățile duc consumatorii către marii furnizori convinși că pot negocia, așa cum au făcut-o și cu cei mici, însă acest lucru nu se întâmplă.

O creștere categorică a prețurilor energiei electrice

În piață există în prezent distorsiuni, prețul de pe piața en-gros fiind mai mare decât cel de la Bursa Română de Mărfuri, conform unui director de furnizare independent. ”Cam toți furnizorii au fost puși în situația aceasta (de a scădea vânzările – n.r.), au intrat mulți la furnizorii de ultimă instanță iar cei integrați, care au și distribuție au continuat să crească”, a declarat sursa citată pentru energynomics.ro.

”Prețurile pieței sunt pe BRM semnificativ mai jos decât pe piața en-gros, ceea ce, din punctul meu de vedere semnifică faptul că piața nu funcționează la parametri corecți”, a mai spus el.

”Sunt niște distorsiuni în piață majore. Iar ceea ce s-a întâmplat în ianuarie-februarie, cred că a fost o distorsiune majoră a pieței, dar se pare că n-au fost găsite… n-au fost identificați (cei responsabili n.r.)”. ”Obligatoriu prețurile electricității vor crește, chiar dacă furnizorii integrați au niște prețuri foarte…interesante pentru consumatorii finali, pe măsură ce piața se va concentra… Poate așa există o viziune, să nu mai existe în piață concurenți, să existe doar integrați”, a mai afirmat sursa citată.

Anterior reprezentanții autorității de reglementare a pieței ANRE au declarat că în piață nu s-a acționat concertat.

Posibilul atac speculativ asupra prețurilor energiei electrice din ianuarie – februarie, când prețul a urcat de până la patru ori peste media anuală, a dus la o scădere a încrederii consumatorilor în furnizorii independenți, care a rezultat într-o scădere serioasă a vânzărilor.

În cazul RCS&RDS, care a furnizat 95% din energie către consumatorii corporativi, scăderea a fost de aproape 30%. „În primele trei luni din 2017, am furnizat circa 255,6 MWh. În martie, am redus deliberat furnizarea la 67 MWh, o scădere cu 28% în comparaţie cu media lunară a anului 2016”, precizează raportul prezentat investitorilor cu ocazia viitoarei listări la Bursă a companiei.

”Cererea de energie electrică din partea clienţilor noştri mari de business variază foarte mult şi este mai dificil de previzionat decât cea a clienţilor comerciali mici sau a celor rezidenţiali. Creşterile mari şi neaşteptate ale preţurilor de achiziţie a energiei electrice la finalul lui 2016 şi începutul lui 2017, generate atât de vremea rece, dar şi de disfuncţionalităţile pieţei, ne-au produs pierderi semnificative. Pentru a fi afectaţi mai puţin de aceasră volatilitate, ne vom concentra afacerea de furnizare mai ales către sectorul rezidenţial şi al consumatorilor comerciali mici şi medii şi vom scădea volumele furnizate către clienţii comerciali mari. Ţinta noastră este ca, până la jumătatea anului, să reducem la jumătate volumele furnizate clienţilor mari”, se mai arată în raport.

”Estimăm o pierdere de 7 milioane euro EBITDA în primul trimestru din 2017, din activitățile noastre de furnizare a energiei electrice”, mai spusn oficialii RCS&RDS.

Noi insolvențe

În plus, urmările atacului speculativ asupra prețului energiei continuă să facă noi victime. Furnizori de energie precum KDF Energy, Arelco și Transenergo, care dețineau anterior cote importante de piață, și-au declarat insolvența și probabil vor mai urma și alții.

”Sunt efectele ‘manipulării’ din ianuarie. KDF și Transenegro au suferit de pe urma așa-zisei manipulări a prețurilor din ianuarie-februarie 2017. Arelco a întrerupt contractele, iar unii furnizori aveau contracte de cumpărare de la Arelco. Din păcate, s-a produs o reacție în lanț”, a declarat pentru energynomics.ro o sursă apropiată pieței de furnizare.

Furnizorii s-au văzut în incapacitate de plată, iar băncile le-au blocat liniile de credit. ”S-au văzut fără numerar, fără garanții bancare și în imposibilitatea de a-și onora contractele”, a mai spus sursa citată. ”E posibil să mai avem și alte firme în insolvență, odată cu publicarea prețurilor de pe piața de echilibrare”.

Cererea KDF de intrare în insolvență a fost admisă de Tribunalul Bucureşti pe data de 28 martie.

Recent, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a menționat că 18 firme s-au aflat sub investigare pentru o posibilă manipulare a pieței în peiorada ianuarie-februarie 2017. Printre numele menționate, cinci firme urmau să fie amendate de ANRE – printre care și KDF Energy, Arelco Power SRL, Energy Distribution Services SRL sau Alpiq Romindustries SRL. ANRE a retras încă de pe 15 februarie licenţele de furnizare a energiei electrice a două companii din trustul Arelco. Atât Transenergo, cât și Arelco au intrat în insolvență.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *