Piața producției de energie din surse regenerabile trece printr-o perioadă de efervescență, însă numărul proiectelor finalizate este redus, iar printre cauze se numără lipsa finanțărilor din fonduri europene și amânarea introducerii contractelor pentru diferență (CfD).
”De la începutul anului, proiectele de energie regenerabilă noi încă nu se văd și una din cauze este și finanțarea. Singurul apel pe PNRR s-a deschis în mai 2022, iar în octombrie 2023 încă nu s-a închis. Contractele CfD încă nu sunt în vigoare și aici sunt multe semne de întrebare. La fel, Fondul de Modernizare pentru companii private nu este încă operațional”, a declarat Andrei Manea, Executive Director al Asociației Industriei Fotovoltaice din România – RPIA, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.
Dezvoltarea parcurilor fotovoltaice de mari dimensiuni este încetinită și de prevederile legislative care limitează la 50 de hectare suprafața de teren agricol pe care pot fi montate. Totuși, RPIA apreciază că în 2024 numărul de proiecte realizate va crește pe măsură ce vor demara toate schemele de finanțare aflate acum în dezbatere sau avizare. Totuși, România traversează în prezent o perioadă propice pentru prosumatori deoarece aceștia beneficiază de sprijinul fondurilor europene sau de alte tipuri de finanțări.
Unul dintre aspectele pozitive este cel al autorizării proiectelor de energie regenerabilă, România fiind printre cele mai atractive state europene din acest punct de vedere, cu o durată medie de avizare de 1-3 ani față de altele unde obținerea aprobărilor poate dura chiar și un deceniu. De asemenea, autoritățile de la București manifestă o deschidere mai mare pentru acest sector, pentru că au realizat că nu ne pot opune acestei tendințe mondiale de a sprijin investițiile în energii regenerabile.
”Diferența între schema de sprijin existentă pentru energia regenerabilă care este acordată oricui care injectează în rețea prin certificate verzi versus mecanismul de sprijin care face ca un investitor să aibă predictibilitate pe termen lung și care îi permite atragerea de finanțări pentru dezvoltarea proiectelor. Acest mecanism ar trebui să se vadă și în factura de energie a consumatorilor finali”, a mai spus Manea.
Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.