Începem astăzi să prezentăm candidaturile anului 2016 la premiile energynomics, cu secțiunea Eficienţă energetică. Numai unul dintre proiectele de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 8 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă.
CONPET S.A. Ploieşti
Implementarea și certificarea sistemului de management al energiei – ISO 50001
Implementarea sistemului de management al energiei are impact semnificativ asupra sectorului energetic și mediului înconjurător, prin economisirea considerabilă a energiei electrice: practică de business inovativă pentru reducerea costurilor, success garantat în economisirea energiei electrice.
Implementarea unui sistem de management al energiei în cadrul CONPET constituie una dintre principalele acțiuni stabilite de Directorul General al companiei, în vederea “scăderii cheltuielilor de exploatare” – obiectiv strategic al Consiliului de Administrație. Sistemul de management al energiei a fost certificat DNV-GL, ca urmare a implementării acestuia la sediile din Ploiești și în toate diviziile de producție ale companiei. În faza inițială, echipa de proiect a propus un program complex de implementare, care s-a derulat pe o perioadă de aproximativ doi ani.
Etapa de stabilire a domeniului de aplicare a constituit un demers extrem de curajos, ținând cont de numărul mare de puncte de lucru unde se implementează proiectul – mai mult de 50 de stații de pompare și rampe de încarcare/descărcare CF repartizate în peste 20 de județe ale țării.
Elsaco Engineering
Implementare proiect la sursa CET Oradea
Elsaco Engineering a propus o soluție competitivă care a răspuns exigențelor clientului și a dus la eficientizarea activității acestuia.
Proiectul de la CET Oradea, cea mai importantă investiție derulată în industria termoenergetică din România în ultimii 26 de ani, implementat de Elsaco Engineering în asociere cu STC S.p.a. Italia, a constat în dezvoltarea noii surse de producere în cogenerare de înaltă eficiență a energiei electrice și termice, necesară municipalității pentru asigurarea unui serviciu public de calitate pentru încălzirea și furnizarea apei calde către locuitorii municipiului Oradea.
Configurația noului CET constă într-o turbină cu gaze de înaltă eficiență de 45 MWe, un cazan recuperator de caldură aferent turbinei de 50 MWt, două cazane de apă fierbinte de 116.3 MWt, două cazane de abur saturat, împreună cu toate celelalte instalații auxiliare necesare pentru buna funcționare.
Această configurație CET utilizează tehnologii moderne și asigură o serie de parametri de performanță referitori la capacitate, eficiență energetică în cogenerare, mentenanță specifică, disponibilitate anuală, conformarea strictă la normele europene privind emisiile de noxe în atmosferă.
Energy Serv
Electricitate din “deşeu” apă caldă 80 de grade Celsius
Energy Serv a pus în funcţiune în septembrie 2016 primul proiect de Heat Recovery for Power Generation de acest tip din România la SC Sortilemn SA, Gherla (Jud. Cluj). Este un proiect tipic de eficienţă energetică (recuperare de energie “deşeu” şi transformarea acesteia în electricitate), Este aplicat în zona de energie regenerabilă şi este primul proiect de acest tip ca tehnologie în România.
Performanţe obţinute
- Creşterea puterii instalate cu 16,2%;
- Creşterea randamentului electric al ciclului ORC al CHP cu ~3%;
- Creşterea cu ~25% estimat, a producţiei anuale de “energie electrica verde” (se va determina exact după un an de funcţionare);
- Reducerea emisiilor GES cu ~1.000 t CO2/an
- Proiectul este finanţat inovativ (în concept ESCO) şi cu participarea FREE (Fondul Român de Eficienţă Energetică)
Proiectul este replicabil în absolut toate aplicaţiile şi industriile care consumă energie şi care dispun de energie “deşeu” de temperaturi joase, considerate nerecuperabile/fără utilitate, cum ar fi: apa caldă de 80C sau mai puţin, gaze arse de ~100-150 C, abur de joasă temperatură şi presiune, ventilat în aer, surse de apă geotermala de 80-90C nefolosite etc.
NESS PROIECT EUROPE
Centrală termică de producere a aburului, funcţionând pe biomasă agricolă
Centrala termică dezvoltată de NESS PROJECT EUROPE este primul proiect care utilizează deşeurile agricole pentru producerea aburului şi livrează acest abur pentru un proces tehnologic de producţie, având un puternic impact în reducerea consumului de combustibil fosil, protejarea mediului şi eficientă energetică.
În baza unui parteneriat cu beneficiarul, NESS PROIECT EUROPE a dezvoltat şi exploatează o centrală termică ce produce 4t/h de abur saturat la 8 bar şi care utilizează deşeurile agricole. Deşeurile sunt recoltate de pe terenurile agricole proprii, peletizate şi utilizate pentru ardere şi producere a aburului.
La Buzău, în incinta unei societăţi comerciale ce reciclează deşeuri şi care are nevoie de abur tehnologic pentru acest proces, în baza unui parteneriat în cadrul căruia beneficiarul cumpără aburul, NESS PROIECT EUROPE a dezvoltat o centrală termică ce funcţionează cu biomasă agricolă. Dezvoltatorul are propriile terenuri agricole de pe care, după recoltarea produselor agricole de baza, strânge deşeurile agricole rămase (paie, tulpini de răpită, porumb etc) şi produce peleţi în propria fabrică. Peletii au rolul de combustibil pentru centrală termică de producere a aburului. Aburul este vândut utilizatorului final, iar cenuşa rămasă în urmă arderii biomasei este reintrodusă în circuitul agricol că fertilizant sau intră în compoziţia peletilor utilizaţi că aşternut în ferme zootehnice.
Parteneriatul: UTCN – Primăria Cluj-Napoca – CREESC
Managementul energetic al comunităţilor urbane prin parteneriatul public–privat: de la strategie, la acţiune şi rezultate
Promovăm un parteneriat public privat de management energetic al comunităţilor urbane, ca model replicabil, care pornind de la o strategie aprobată, pune în practică o serie de acţiuni şi obţine rezultate în creşterea eficienţei energetice şi a confortului în clădirile publice şi transport urban, conştientizare şi schimbare de comportament, antrenează investiţii şi dezvoltare economică sănătoasă.
Propunem proiectul de management energetic al Municipiului Cluj, iniţiat la începutul anului 2016, ca parteneriat public-privat între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) – Primăria Cluj – Centrul de Resurse pentru Eficientă Energetică şi Schimbări Climatice (CREESC), concretizat într-o strategie care este deja implementată cu rezultate.
Printr-un contract public, asocierea UTCN (universitate) – CREESC (asociaţie profesională privată fondată de către Energobit, Servelect, Green Partner – mediu, Secpral Pro Instalaţii, Modern Bau – construcţii, Planwerk – arhitectură) a preluat serviciul de management energetic al Municipiului Cluj-Napoca, pentru şi în colaborare cu Biroul de Eficienţă Energetică al Primăriei Cluj, care se arată şi în această direcţie un aliat al comunităţii locale.
S-a întocmit un Program de eficienţă energetică la nivelul oraşului, pornind de la datele globale de consum energetic: 3.300 GWh/2015, cu o pondere de 12,8% consumatori publici, axat pe: acţiuni de informare, instruire, coordonare cu companiile de utilităţi şi organizaţiile publice şi private din Cluj, conştientizare şi schimbare de comportament şi investiţii durabile de 286 milioane de euro planificate până în 2020, iar în 2016 realizate de 11,2 milioane de euro, cu un impact anual în eficientă de 9.400 MWh şi evitare emisii 3.300 tone CO 2 , prioritară fiind atragerea de finanţare nerambursabilă.
_________________________________
Opt buni cunoscători ai industriei energetice din România s-au reunit în Juriul celei de-a patra ediții a premiilor energynomics și își vor exprima opțiunile şi voturile în cadrul unei dezbateri programate pe 24 noiembrie.
A patra Gală a energynomics Awards este programată pe 8 decembrie, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti. Aflaţi detalii despre energynomics Awards Value 2016.