Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2022 la premiile Energynomics, cu secțiunea “Eficiență energetică” – o categorie susținută de REI Grup. S-au înscris nouă proiecte. Numai unul dintre ele va fi recompensat în cadrul Galei din 8 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2022 prin reușitele sale!
a
ADREM – 800.000 de contoare inteligente instalate
Adrem oferă servicii personalizate de contorizare inteligentă pentru distribuitorii de energie, fiind în prezent cel mai experimentat instalator de contoare inteligente din România, cu peste 800.000 de smart-meter-e în portofoliu. În cei 10 ani de experiență în acest domeniu, Adrem a dezvoltat un pachet complet de produse și servicii specializate pentru fiecare etapă a procesului, inclusiv post-instalare.
Prin instalarea contoarelor inteligente, Adrem susține dezvoltarea rețelelor inteligente, sprijinind digitalizarea industriei energetice, unul dintre cele trei obiective majore ale luptei împotriva schimbărilor climatice. Totodată, compania contribuie la tranziția spre energie verde prin facilitarea instalărilor de sisteme fotovoltaice, încurajând astfel creșterea acestui segment.
CEZ Romania – Energie regenerabilă și sisteme de stocare a energiei
Alături de producția de energie din surse regenerabile, eficiența energetică este o direcție importantă a strategiei de business a Grupului CEZ în România. În zona de creștere a eficienței capacității de producție din surse hidro, compania a demarat instalarea unei noi centrale hidroelectrice (CHE Breazova 2) pe golirea de fund a barajului Văliug, de 0,367 MW, în cadrul amenajării existente, proiect co-finanțat cu fonduri norvegiene. Grantul obținut este de 300.000 de euro, iar proiectul vizează o producție anuală de aproximativ 2.453 MW și reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 770 tone de CO2 pe an.
La parcul eolian CEZ este în implementare un sistem complet de stocare și alimentare cu energie electrică în baterii de 6MW/6MWh (BESS), cu o investiție estimată la 20 de milioane de lei. CEZ analizează un proiect BESS de mari dimensiuni care vizează o capacitate de stocare pentru gestionarea dezechilibrelor din parcul eolian.
Energy & ECO Concept – SMIATIC
Sistemul de monitorizare și inspecție avansată aeriană și terestră a infrastructurilor critice – SMIATIC ajută enorm la creșterea eficienței energetice în domeniul transportului energiei electrice, deoarece realizează o monitorizare multispectrală cu drone aeriene a liniilor electrice.
Soluția tehnică utilizează un set de algoritmi inovatori care ajută la obținerea de pachete de software de procesare și refacere a imaginilor video, precum învățare automată, pentru identificarea și alarmarea automată în cazul unor eventuale incidente, defecte și impedimente constatate în teren. De asemenea, soluția tehnică include o componentă software inteligentă care permite generarea planului de zbor pentru flota de drone în misiune și, de asemenea, soluții inovatoare pentru reîncărcare, inclusiv wireless.
ENGIE Romania – Realizare sistem fotovoltaic Omnia Plast
Prin proiectul realizat de ENGIE Romania, beneficiarul Omnia Plast a obținut o reducere a consumurilor de energie electrică de aproximativ 13%, iar amortizarea investiției este estimată la 3 ani.
ENGIE Romania – Realizare sistem fotovoltaic Popeci Utilaj Greu
Prin proiectul realizat, beneficiarul Popeci Utilaj Greu a obținut o reducere a consumurilor de energie electrică de aproximativ 8,47%. La acest proiect s-a decis amplasarea unui sistem fotovoltaic rooftop cu o putere instalată de 322,64 kWp, obținută cu un număr de 592 de module monocristaline, de 545 Wp. Rezultatul este reducerea amprentei de carbon de 114 T CO2/an și o amortizare a investiției în 3 ani.
ENGIE Romania – Realizare sistem fotovoltaic Dona Logistica
Prin proiectul realizat de ENGIE Romania, beneficiarul Dona Logistica a obținut o reducere a consumurilor de energie electrică de aproximativ 39,65%. Beneficiarul se bucură acum de creșterea autonomiei energetice prin producerea de energie verde și de reducerea amprentei de carbon, precum și a costurilor operaționale.
ENGIE Romania – Realizare sistem fotovoltaic Menatwork
Prin proiectul realizat de ENGIE Romania, compania Menatwork a obținut o reducere a consumurilor de energie electrică de aproximativ 37%, prin producția de energie verde realizată local. Proiectul a constat în amplasarea unui sistem fotovoltaic rooftop cu o putere instalată de 509,03 kWp și are ca rezultat reducerea amprentei de carbon cu 550 tone CO2/an și o amortizare a investiției în 5 ani.
Photomate – Reducerea amprentei de carbon pentru Celestica
Photomate a asigurat tehnologia Huawei și suportul tehnic pentru implementarea centralei fotovoltaice de 1,6MW la fabrica Celestica din orașul Borș, Oradea. De la punerea în funcțiune în 20 ianuarie 2022, sistemul a produs 1,87 GWh și a evitat emiterea în atmosferă a peste 885 de tone de CO2. A fost înlocuit cu surse verzi consumul cumulat a 747 de tone de cărbune.
Volt EVSE – CEF de 5.5 MWp
În august 2022, Volt EVSE a finalizat a doua etapă a proiectului centralei fotovoltaice pentru Robert Bosch SRL, adăugând o putere instalată de 3,67 MWp, la cei 1,87 MWp realizați în 2021. Pe întreaga durată de viață a parcului, beneficiarul va profita de o economie energetică de minimum 120 GWh. Proiectul, unul dintre cele mai mari instalate pe acoperișuri la nivel național, are un impact pozitiv uriaș atât pentru bugetul intern de capital de lucru pe termen lung, cât și pentru rapoartele non-financiare ale beneficiarului, auditurile ESG devenind o obligație absolută pentru toate companiile din Uniunea Europeană.