Acasă » Electricitate » Eficiență energetică – de la generare ‘verde’, la management centralizat

Eficiență energetică – de la generare ‘verde’, la management centralizat

9 noiembrie 2020
Electricitate
energynomics

Pe 3 noiembrie, Energynomics a organizat a șaptea și ultima conferință online din acest an dedicată digitalizării și eficienței energetice pentru industrie și autoritățile publice locale, într-un eveniment susținut de ACE Software Industrial, Euroelectric, Signify. Au participat patru vorbitori experți într-un eveniment LIVE online urmărit de aproape 900 de persoane.

Platformă de centralizare agregată a sistemelor orașului inteligent

”Ne aflăm într-o lume în schimbare constantă și accelerată în această perioadă, într-o lume în care tendința de urbanizare crește exponențial, iar autorităților locale le este din ce în ce mai greu să prioritizeze investițiile, pe măsură ce infrastructura îmbătrânește și referințele populației se schimbă, fie că vorbim de transport sau de consum”, consideră Liviu Drăgoi, Sales Manager ACE Industrial Software Solutions, distribuitor Aveva pentru România, Bulgaria și Grecia.

Orașele inteligente au particularități și obiective caracteristice: un trafic optimizat, cu congestii reduse, reacții rapide în situații de urgență și o utilizare optimizată a terenurilor. Facilitățile de producție ale energiei și apei trebuie să fie mai sigure, mai sustenabile.

”Toate acestea sunt realizate de companii diferite, cu soluții diferite. Ceea ce propune Aveva este o soluție instalată deasupra tuturor soluțiilor de monitorizare, pentru fiecare ramură în parte. O soluție capabilă să preia datele de la diverși vendori, să le centralizeze și să le contextualizeze pentru toate persoanele interesate, care au roluri diferite – de pildă un city manager nu va fi interesat decât de unele aspecte. Astfel, datele de utilizare pe fiecare linie de transport în consum sunt corelate cu încasările, sunt agregate datele operaționale cu cele financiare etc. Și în cazul iluminatului, al clădirilor de birouri, al unităților de producție a energiei, al stațiilor de tratare a apei, Aveva poate oferi soluții de agregare a informațiilor, indiferent de platformele utilizate”, a mai spus Drăgoi.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LIVIU DRĂGOI

Asemenea soluții sunt gestionate de Aveva prin sisteme instalate în toată lumea, din Barcelona și până în India, contribuind la creșterea eficienței în implementare cu până la 80% și a eficienței operaționale cu până la 40%.

EnelX salută programul Electric Up

“Asta facem de 3-4 ani de zile”, a spus Mirel Jarnea, Head of B2B la EnelX, “și o facem foarte bine, așa că așteptăm cu brațele deschise publicarea ghidului de finanțare pentru a înțelege perfect care sunt pașii următori”. Reprezentantul EnelX a apreciat faptul că fiecare companie interesată să acceseze finanțare prin acest program o va putea face în regie proprie și ridicarea plafonului la 100 kW plus o stație de încărcare. “Sumele despre care vorbim sunt semnificative pentru orice companie, iar aportul propriu este insignifiant”, a mai subliniat el.

Mirel Jarnea s-a referit în principal la soluții de generare a electricității din surse fotovoltaice susținute de platforme software de tip energy management și a prezentat câteva studii de caz.

CITEȘTE ȘI Enel X România a instalat un sistem fotovoltaic de 1 MWp la fabrica Fox din București

Care este abordarea EnelX în ceea ce privește excedentul de energie electrică produsă cu aceste echipamente? “Împreună cu colegii de la Trading încercăm să dezvoltăm un produs final adaptat clientului, astfel încât după instalarea unei soluții fotovoltaice să îi putem pune la dispoziție un tarif diferențiat zi-noapte, de exemplu”, răspuns Mirel Jarnea. “Modul în care dimensionăm centrala fotovoltaică este atipic pentru piață, respectiv noi urmărim curba de consum a clientului pentru a maximiza consumul vs puterea instalată. Nu ne dorim să producem extra energie care să fie apoi debitată în rețea, pentru că sistemul de incentivare nu este suficient de favorabil.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIREL JARNEA

Astfel, ne ajutăm clienții să reducă durata de recuperare a investiției la mai puțin de 6-7 ani; mergem deci pe ideea de autoconsum, iar restul de energie necesară urmează a fi achiziționat din rețea, de la orice furnizor își dorește clientul.”

Roxana Șunică, Signify România: Nu mai putem vorbi de iluminat fără digitalizare

Iluminatul este o resursă importantă, când vine vorba de eficiență energetică, iar în ultimii ani nu se poate vorbi de iluminat fără digitalizare, a spus Roxana Șunică, Business Development Manager Public Sector, Signify Romania.

”Marea schimbare a jocului a avut loc în 2008, la nivel internațional, prin apariția echipamentelor de iluminat cu LED. Ele au dus la o creștere a eficienței energetice față de iluminatul convențional de peste 50%. Tehnologia de ultimă oră a dus la scăderea poluării. Așa cum știți, deși este mai eficient față de cel clasic, iluminatul fluorescent este poluant, pentru că folosește mercur. Apoi a urmat revoluția întregului sistem de iluminat, digitalul și internetul făcându-și simțită prezența”, a spus reprezentanta Signify. „Am dezvoltat un sistem numit ‘Trulifi’, care asigură prin iluminat un internet de calitate. Sunt aplicații foarte utile și interesante pentru zona de birouri, pentru spații aglomerate, cum ar fi un stadion, într-un hotel, într-un business center unde e nevoie de internet sigur și de calitate.”

Iluminatul conectat eficientizează și mai mult sistemul centralizat, cu un consum optimizat în funcție de perioadă și modificare instantanee a intensității în cazul unor incidente. Astfel, în comparație cu sistemele convenționale, se realizează o eficiență de până la 80% a consumului energetic.

DESCARCĂ PREZENTAREA ROXANEI ȘUNICĂ

Signify (fostul Philips Lighting) este liderul mondial în domeniul iluminatului convențional, cu LED, dar și în domeniul iluminatului conectat, cu activități în 70 de țări și 32.000 de angajați.

Stații de încărcare pentru vehiculele electrice – mai mult decât niște cutii negre

Euroelectric a lansat anul acesta două noi stații de încărcare pentru vehiculele electrice și va lansa un al treilea model DC în primăvara anului 2021, a anunțat Marius Șurlea, CEO Euroelectric. ”Am reușit să ne atingem țintele într-o bună măsură, cu o cifră de afaceri de 3,6 milioane de euro în anul 2019 și peste 4 milioane de euro în 2020”, a mai spus el.

Euroelectric s-a înființat în anul 2003, o perioadă în care exista multă teamă față de a face ceva nou. “Am început cu instalații electrice în construcții civile și pas cu pas ne-am dezvoltat, ne-am perfecționat în această zonă. Acest lucru ne-a permis, mai târziu, să accesăm câteva programe de finanțare, care ne-au adus tehnologii la vârf pentru vremea respectivă pentru încercări și verificări ale instalațiilor electrice”, a explicat Marius Șurlea.

Ulterior, compania s-a specializat și în proiectarea, producția, montajul și punerea în funcțiune a stațiilor de încărcare pentru vehiculele electrice. În ultimii 4 ani, compania a investit circa 1,5-2% din cifra de afaceri în partea de inovare și cercetare-dezvoltare, întărindu-și relația cu mediul universitar.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARIUS ȘURLEA

Euroelectric are în plan și construcția unei platforme de sharing pentru stațiile electrice în proprietate. ”Toate stațiile sunt testate în mod real, cu ajutorul unui autoturism electric, cu câteva cicluri de încărcare, înainte de a merge către client… Nu sunt niște simple cutii negre”, a adăugat el.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog aproape 150 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum AB Instal, ABB Asea Brown Boveri, ACE ISS (AVEVA DISTRIBUTOR), Adisun Smart Systems, Adrem Engineering, Agricloud, ALRO SLATINA, AMADA VIVA, Ambasada Republicii Bulgaria, AMBER technologies, Amiblu Romania, AMTP Roman, Antibiotice SA, APIA CONSULT, Avest Solutions Consult, Axpo Solutions AG, Azomureș, BEIA Consult International, Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce, BF, Brandconnect, Business France, Celco SA, Celestica Romania, Chimcomplex SA, Cluj Innovation Park, CmT Electric, CNCFR –  SRCF Galati, CNR-CME, DaniSan Consult, DEFENCE UNLIMITED NATO, E.ON, EBS, EGO CENTER SRL, Electrica Furnizare SA, Electrocentrale București SA, Electrolux Romania, Electromagnetica, Electrotehnica Consult SRL, Enel Romania, Enel X Romania, Energie Finanzierung und Kapital, Energobit, Energy Distribution Services, Eneria Romania, ENGIE Romania, Etex Building Performance, Euroelectric, EXE GREEN HOLDING, Eximprod grup, Finacon Romania, GETEC Servicii Energetice SRL, Hidroelectrica, IBN, ICI Bucuresti, ICSI Rm. Valcea, INCDTIM, Institutul de energetică, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, ISPH PROJECT DEVELOPMENT, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, LAPP Romania, Linde Gaz Romania, Ludan, MEN Industry Group, Michelin, Ministry of Economy, Energy and Business Environment, National School of Political and Administrative Studies, NNDKP, ONV LAW, PETRYKA Engineering SRL, Phoenix Contact, Preh Romania, Primaria Municipiului Arad, Primaria Municipiului Oradea, Primaria Municipiului Sibiu, Primaria Sectorului 1, Rominterface Impex srl, S.C. DNC CALINA S.R.L., SC PREFAB SA, Servelect, Signify Romania – Philips Lighting, Solar Eco Systems, SOMPLAST SA, Sunriese Trade SRL, TECHNOSAM SRL, Termoficare Oradea, Three Seas Initiative Investment Fund, Transelectrica, Transylvania Energy Cluster, Universitatea Petrol Gaze Ploiesti, University of Groningen, UPRUC CTR SA FAGARAS, UTCN..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *