Acasă » Electricitate » Eficienţă energetică: productivitate crescută sau cum să faci mai mult cu mai puţin (Braşov, 19 oct)

Eficienţă energetică: productivitate crescută sau cum să faci mai mult cu mai puţin (Braşov, 19 oct)

23 octombrie 2017
Biomasă
energynomics

Reprezentanţi ai primăriei Braşov, companii locale, mari finanţatori şi experţi din mediul academic au adus la un loc numeroase noutăţi şi toate perspectivele relevante pe tema eficienţei energetice, în cadrul ultimei conferinţe din cadrul campaniei de informare la nivel naţional organizate de energynomics.ro, în acest an la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov – “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează”. Peste 50 de persoane au participat la evenimentul organizat cu sprijinul Contempo Cars – BMW, Control Point, Lisscom Braşov, Servelect, Phoenix Contact, GEFF România – Tractebel Engineering, Universitatea Transilvania şi Electroprecizia Săcele. Parteneri media au fost Radio România Actualităţi şi Best of Braşov.

Abia revenit de la Bruxelles, unde a participat la o dezbatere pe teme similare, Costel Mihai, viceprimar al municipiului Braşov, Abia revenit de la Bruxelles, unde a participat la o dezbatere pe teme similare, Costel Mihai, viceprimar al municipiului Brașov, a subliniat ca eficiența energetică este o prioritate pentru municipalitate. „Avem deja Agenția Metropolitană Brașov (AMB) care monitorizează toate instituțiile publice din acest punct de vedere, iar pentru unele dintre ele am venit cu un plan de măsuri concrete. Luna viitoare vom aproba in cadrul Consiliului Local strategia locala de încălzire-răcire a municipiului Brașov”, a adăugat Costel Mihai.

Soluţii de mobilitate electrică de la Phoenix Contact

Marius Cătălin Lepinzean, Business Development Manager la Phoenix Contact, s-a referit la două dintre direcţiile de acţiune pe care grupul de origine germană le are în România. Înființată în anul 1923, PHOENIX CONTACT Gmbh & Ko, este lider în domeniul producţiei de componente pentru conexiuni electrice şi pentru tehnologia automatizărilor industriale, iar în 1928 Phoenix Contact a inventat blocul terminal (clema şir) pentru compania germană de electricitate RWE. Cu 15.000 de angajaţi la nivel global, grupul Phoenix Contact are o cifră de afaceri anuală de două miliarde de euro. „Phoenix Contact vine în faţa dumneavoastră cu acest mix, pornind de la componente, trecând prin integrarea soluţiilor şi ajungând la susţinerea unor idei prin soluţii tehnice adecvate”, a explicat Marius Cătălin Lepinzean. Alături de partenerii săi compania a implementat în România soluţii de eficienţă în infrastructura de producţie, precum condiționarea alimentarii, management energetic, controlul iluminării.

Un segment important de activitate al companiei este de asemenea mobilitatea electrică, zonă încă la început în România, dar cu un mare potenţial. „Noi nu producem staţii la cheie, noi susţinem integratorii de sisteme din România pentru a realiza asemenea staţii. Avem colaborări avansate cu 4-5 companii, adică avem deja staţii realizate şi instalate”, a precizat Lepinzean. Asemenea companii, cu sprijinul Phoenix Contact, pun la dispoziţie soluţii integrate – atât staţiile propriu-zise, cât şi reţelele şi arhitectura hardware/software necesare pentru transferul de date şi administrarea unor reţele complexe.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARIUS CĂTĂLIN LEPINZEAN

În prezent, principalii beneficiari sunt companiile mici sau mai mari care vor să-şi instaleze în parcări sau în spaţiile pe care le deţin staţii de încărcare pentru maşinile electrice: supermarket-uri, hoteluri, clădiri de birouri. Marius Cătălin Lepinzean s-a referit şi la proiecte care au în vederea realizarea unor reţele naţionale de staţii de încărcare a maşinilor electrice.

Abordare integrată de la Servelect

Andrei Ceclan îndeplineşte rolul de Senior Energy Advisor în cadrul Servelect şi a prezentat soluţii oferite de companie, care acoperă întregul lanţ de la generare, transport, distribuţie, racordare la reţea a utilizatorilor şi până la soluţiile specifice de calitate a energiei, sisteme de monitorizare şi audit energetic. Studiile de caz expuse au acoperit acţiuni de eficienţă cu costuri minime sau zero (conştientizarea pierderilor şi schimbarea comportamentului), dar şi cu impact ridicat: de reglaje a proceselor (de exemplu, controlul temperaturii și a duratei de stand-by a cuptoarelor de brazare) sau de update tehnologic (termoizolarea cuptoarelor, automatizări şi acţionări variabile, compensarea energiei reactive în parcuri fotovoltaice sau cogenerare locală).

Andrei Ceclan a arătat că Servelect se implică şi în implementarea unor soluţii de eficienţă pentru staţiile de carburanţi, precum şi în optimizarea consumurilor în clădiri la nivelul ventilaţiei şi climatizării, iluminatului, unde prin creşterea confortului, se poate obţine şi o reducere a consumului de 15, până la 35%.

O altă direcţie strategică a Servelect este asigurarea serviciului de Management Energetic urban pentru oraşele din România, cel mai reprezentativ caz fiind Cluj-Napoca.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI CECLAN

Prin CREESC (Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice), Servelect este implicată şi în managementul energetic al municipiului Cluj-Napoca. „Companiile, regiile şi instituţiile publice au o pondere de 28% în consumul total de electricitate al oraşului”, a subliniat Andrei Ceclan, care a enumerat apoi principalele zone de acţiune identificate pentru care se asigură suport în creşterea eficienţei energetice: termoficarea (izolarea reţelelor, micro-cogenerare distribuită), transportul (autobuze electrice, injecţie de energie fotovoltaică în reţeaua de tracţiune, recuperarea energiei la frânare, compensarea aportului capacitiv) şi clădirile publice, între care şcolile reprezintă un focus major.

Servelect se prezintă ca un furnizor integrat de energie (MWh) și economii de energie (NWh), care propune soluţii durabile şi curaj în dezvoltare, pentru confort şi sănătate prin costuri reduse cu energia. Andrei Ceclan a descris succint modul de lucru al Servelect: “Începem prin a face o evaluare gratuită la beneficiar, identificăm soluţiile şi le validăm cu beneficiarul, stabilim ce aşteptări realiste putem avea, stabilim un plan de măsurare şi verificare a acestor economii, după care le implementăm folosind resursele noastre, ale beneficiarului sau din terţe părţi şi monitorizăm pe termen lung obţinerea rezultatelor.”

BMW – un model de abordare responsabilă a dezvoltării durabile

Ovidiu Stoian, director vânzări Contempo Cars a prezentat mașinile electrice ale grupului BMW – i3 și i8 și modul în care producția acestora se încadrează într-o abordare integrată de responsabilitate față de mediul înconjurător și angajament de reducere a consumului de energie electrică.

Autoturismele electrice ale BMW a fost gândite pentru a fi folosite în orașele aglomerate; sunt mici și ușor de parcat, vin cu un consum mic de energie, cu emisii de noxe și poluare fonică dintre cele mai reduse.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI OVIDIU STOIAN

Potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, în primul semestru din 2017, numărul autovehiculelor electrice și hibrid vândute în România a ajuns la 982 de unități, față de 311 unități, în același interval din 2016. Comercializarea de autoturisme electrice (BEV, EREV, PHEV) s-a majorat cu 197%, în timp ce în cazul celor hibride s-a consemnat o creștere de 218,1%. Doar în luna iunie, au fost vândute 265 de mașini electrice și hibride, în creștere cu 56,08%, în comparație cu luna anterioară, când s-au înregistrat 169 de exemplare vândute. În clasamentul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, în primele șase luni ale anului, primul loc este ocupat de Mercedes-Benz, cu 32 de unități, urmat de BMW (29), Renault (12), Audi (8), Volkswagen și Volvo (câte 5 exemplare), Mitsubishi și Porsche (câte 4).

Management energetic în Cluj-Napoca

Ștefan Opriș, Marketing Manager LISSCOM, a prezentat sistemul inteligent de gestionare și management energetic implementat în orașul Cluj-Napoca. Compania LISSCOM-Brașov a asigurat concepția, proiectarea, execuția, montajul, service și mentenanța pentru un sistem care realizează la nivel de oraș, gestionarea și managementul energetic termic pentru 73 de clădiri (școli, universități, cămine, cantine, săli de sport, grădinițe, ansamblu de locuințe) coordonate dintr-un singur dispecerat (data centre) de către un singur operator.

Sistemul realizează economii importante la consumurile de energie, dar și economii în plan administrativ.

În parteneriat cu compania german Gesellschaft Für Regelungstechnik (GFR), Lisscom a obținut performanțe remarcabile, care justifică din plin investițiile inițiale, a explicat Ștefan Opriș:

  • pie Lisscomreducerea consumurilor de gaze naturale: 20 ÷ 26 %
  • reducerea consumurilor de curent electric: 20 ÷ 30 %
  • reducere consumurilor de apă: 10 ÷ 70 %
  • reducerea uzurilor premature ale echipamentelor: 20 %
  • reducerea costurilor cu mentenanța: 15 %
  • reducerea pierderilor de producție (mărfuri perisabile: 8 %

Pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și INCD URBAN-INCERC, reprezentatul Lisscom a subliniat diferențele dintre performanțele energetice ale clădirilor din sistemul public de învățământ (354 kWh/mp/an) și cele ale cădirilor din celelalte sectoare (200-250 kWh/mp/an).

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ȘTEFAN OPRIȘ

Sunt cifre care prin ele însele sugerează oportunitatea ca administratorii acestor clădiri – de la directori de școală, la primari și manageri energetici ai orașelor -, să decidă modernizarea sistemelor energetice, cu beneficii de costuri, eficiență, siguranță și confort pentru toate părțile implicate.

Finanțare pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial

Mark Velody, Project Manager din partea Tractebel Engineering pentru facilitatea de finanțare pentru economie verde a BERD (GEFF), a prezentat condițiile pentru achiziția, reabilitarea unei locuințe eficiente economic sau pentru a reduce costurile cu energia, prin instalarea de echipamente și tehnologii eficiente energetic în sectorul rezidențial.

Facilitatea sprijină trecerea la economia verde din România cu o finanțare de 70 de milioane de euro pentru investiții în eficiență energetică și energie regenerabilă de capacități mici. GEFF este un produs al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu sprijinul Fondului Global de Mediu (GEF) și al Fondului Internațional de Cooperare și Dezvoltare din Taiwan (TaiwanICDF).

Prima Instituție Financiară Participantă (IFP) din România este Banca Transilvania, care dispune de 40 de milioane de euro pentru credite ipotecare GEFF pentru achiziția de locuințe noi eficiente din punct de vedere energetic precum și pentru credite de consum GEFF pentru achiziția de tehnologii eligibile eficiente energetic.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARK VELODY

Mark Velody a subliniat că GEFF este un program destinat persoanelor fizice și a îndemnat asistența să viziteze site-ul facilității sau să contacteze consultantul facilității (Tractebel Engineering) trimițând un e-mail sau la linia telefonică de tip help-line 031 22 48 104.

Soluții de producere a energiei electrice din surse solare

În intervenția domniei sale, Romulus Berdei, director general al companiei brașovene Control Point s-a axat pe soluții de producere a energiei electrice din surse solare. Cu peste 50 de proiecte industriale realitate în România și în multe state europene, Control Point este a probat competențe extinse în proiectare, instalare, punere în funcțiune, mentenanță și inspecții ale sistemelor de automatizări industriale, dar și în sisteme de producere a energiei verde pentru segmentele retail, industrie și clădiri de birouri.

Trei studii de caz realizate de echipa Control Point (Media Galaxy Brașov, BricoDepot Brașov, Dedeman Brașov) arată declinul puternic al costurilor de instalare a sistemelor fotovoltaice și oferă indicii privind costul energiei produse, nivelul investiției și durata de amortizare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ROMULUS BERDEI

Romulus Berdei a expus principalele avantaje din perspectiva eficienței energetice ale instalării de sisteme de panouri fotovoltaice:

  • utilizarea suprafeței de acoperiș care în mod normal este neutilizată
  • acoperire parțială sau totală a consumurilor
  • îmbunătățirea coeficientului certificatului energetic al clădirii
  • posibilitatea injectării în rețea a surplusurilor

ENERO – program gratuit de asistenţă pentru IMM-uri tinere

Nicoleta Ion a prezentat oportunităţile pe care le au IMM-urile şi Start-up-urile din România, prin proiectul START2ACT, finanţat în cadrul programului de cercetare al Uniunii Europene ORIZONT 2020.

„Un domeniu cheie de intervenţie pentru creşterea eficienţei energetice prin schimbări ale comportamentului este cel al echipamentelor de birou, care au cea mai mare creştere a consumului de energie din zona de business”, a explicat Nicoleta Ion. Echipamentele de birou consumă 15% din totalul energiei electrice utilizate în birouri, iar tendinţa este ca această pondere să crească spre 30% până în 2020. Chiar dacă IMM-urile nu sunt supuse deocamdată obligaţiei legale de a realiza un audit energetic o dată la patru ani, obţinerea de economii de energie prin măsuri cu costuri reduse sau fără costuri (schimbări comportamentale) ar trebui să constituie un element de interes pentru deţinătorii şi managerii din IMM-uri.

DESCARCĂ PREZENTAREA NICOLETEI ION

ENERO este un centru de consultanţă cu sediul în Bucureşti care poate oferi, gratuit, asistenţă, prin intermediul unui aşa numit „mentorat”. Prima vizită este dedicată unei evaluări a consumului de energie şi se traduce în implementarea măsurilor rapide, fără costuri, a explicat Nicoleta Ion. Următoarele două vizite vor identifica oportunităţile de reducere a consumului prin măsuri cu costuri reduse, respectiv prin măsuri mai costisitoare.

Nicoleta Ion a dat câteva exemple de acţiuni în cadrul acestor vizite:

  • evaluarea consumatorilor şi a modului de consum a energiei
  • analiza consumurilor în funcţie de facturi
  • evaluarea izolației termice prin termoviziune
  • înregistrarea consumului pe o perioadă de timp

Toate start-up-urile mai tinere de 5 ani sunt eligibile în acest program gratuit şi sunt încurajate să ia legătura cu ENERO, la [email protected] sau [email protected].

Nou concept de contor inteligent multi-utility

Sesiunea de discursuri s-a încheiat cu expunerea reprezentanților Universității Transilvania Brașov – profesor universitar Sorin Moraru și conferențiar universitar Adrian Dănilă. Aceștia au prezentat sistemul de măsurare consolidată și transmitere a parametrilor energetici spre punctele de colectare CON-INTEL, rezultat al unui proiect de cercetare realizat de Universitatea Transilvania Brașov și Electroprecizia Săcele în cadrul Programului național de cercetare științifică PNIII – 2016.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN DĂNILĂ

Conferențiar universitar Adrian Dănilă a expus succint detaliile tehnice ale cercetării, ale cărei concluzii arată că implementarea măsurării inteligente în timp real în rețeaua de domiciliu (home area network) ridică preocupări legate de protecția datelor private ale utilizatorilor finali și induce o creștere semnificativă a costurilor inițiale și de întreținere ale rețelei inteligente. Soluția propusă de cercetători este un sistem integrat multi-utility de măsurare inteligentă (electricitate, apă și gaze naturale) printr-o arhitectură care să permită restricționarea măsurii în timp real în interiorul rețelei locale de la nivelul clientului.

Printre avantajele prezentate se numără:

  • contoarele inteligente de la nivelul clientului sunt mai simple și costurile de întreținere se reduc considerabil;
  • utilizatorul final este implicat și în permanență informat cu privire la starea tuturor utilităților de uz casnic pe un singur dispozitiv, la cerere, prin afișajul contorului inteligent;
  • transmiterea de date către furnizor este simplificată prin rețeaua locală;
  • compania de utilități și utilizatorul final pot agrega informații, avertismente, cereri prin contorul inteligent consolidat;
  • confidențialitatea datelor utilizatorului final nu este încălcată și este satisfăcută necesitatea obținerii de date în timp real pentru compania de utilități

Există deja realizat și un prototip al unui contor inteligent care poate fi produs de Electroprecizia Săcele. Constantin Zavarache, fost director general al companiei și acționar semnificativ a subliniat că Electroprecizia este pregătită să pună la dispoziție contoare inteligente pentru a sprijini efortul distribuitorilor de energie electrică și gaze naturale de a duce la bun sfârșit implementarea contorizării inteligente în România.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experţi, reprezentanți de la: AAECR – Filiala Transilvania, Bachmann România, Banca Transilvania, Contempo Cars, Control Point, Dora Pan, Electroprecizia, Elux Rodit, EnergoBit, Enero, Enet, Engie, Gaz Sud, GreenHomes, Lisscom, Lux Garden Hotel, MET, Mircea Estate, OMV Petrom, Phoenix Contact, Preh România, Primăria Braşov, QUIN România, Repom, Servelect, Stratum Enclosure, Tractebel Engineering, Unicmar New Energy, Universitatea Transilvania Braşov, Weidmüller.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Contempo Cars – BMW, Control Point, Lisscom Braşov, Servelect, Phoenix Contact, GEFF România – Tractebel Engineering, Universitatea Transilvania şi Electroprecizia Săcele.

Conferinţele de Eficienţă Energetică ale anului 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *