Acasă » Electricitate » Distribuţie » eGain forecasting – un sistem de reglare a căldurii în apartamente

eGain forecasting – un sistem de reglare a căldurii în apartamente

23 septembrie 2014
Distribuţie
energynomics

Încălzirea clădirilor de locuit este una dintre cele mai puțin eficiente activități peste tot în lume. În general pierderile sunt mari, mai ales la construcțiile vechi, iar investițiile de reabilitare sunt costisitoare, având nevoie de zeci de ani pentru amortizare. În plus, inerția clădirii (distanța în timp dintre modificarea debitului la sursa de încălzire și modificarea climatului ambiental în locuințe) este mare, ceea ce face ca un ciclu zi / noapte să însemne cel mai adesea consum în exces, urmat de corecții, de asemenea excesive.

Un sistem inteligent de balansare a consumului este cel propus de compania suedeză eGain International. Soluția a ajuns acum și în România, prin intermediul Krobath România. Pe scurt, este promisiunea unei economii de zeci de procente în energia consumată, cu costuri minime sau chiar fără investiții din partea beneficiarului.

Îmblânzirea scorpiei energetice

Thorbjörn Geiser, fondator și director executiv al eGain International a prezentat la București în ce constă soluția sa de reducere a consumului, a costurilor și a impactului asupra mediului. După 30 de ani de activitate în automatizarea sistemelor de încâlzire, Geiser și-a lansat propria companie în 2003, pornind de la ideea că peste 90% din clădirile locuite în anul 2050 sunt deja construite astăzi. Iar sistemele de control a încălzirii folosite în prezent funcționează pe baza unor principii vechi de 30-40 de ani. Mai exact, un senzor exterior de temperatură comandă centrala termică responsabilă de confortul termic al locatarilor.

Dincolo de inerție

Sistemul eGain (vezi video) folosește un senzor exterior care măsoară pe lângă temperatură și umiditatea din atmosferă. Sunt colectate simultan și date din interiorul imobilului – 5-6 apartamente într-o clădire cu 40-50 de apartamente. Datele colectate sunt transmise prin internet sau telefonie mobilă la serverul din Suedia, unde sunt analizate prin intermediul unui program informatic inteligent, cu capacitate de autoînvățare.

Sunt folosite date de prognoză meteo emise de institutele specializate, precum și informațiile obținute în urma unei analize energetice exhaustive a clădirii. În calculul așa-numitei balanțe energetice intră detalii despre: anul de finalizare a construcției, standardele respectate, suprafața vitrată, sistemul de încălzire, sistemul de ventilație, forma clădirii, amplasamentul (vale/deal, expusă la soare / protejată etc).

„Clădirile sunt lente”, explică Thorbjörn Geiser. „Să încălzești o clădire mare este ca și cum ai întoarce o platformă petrolieră în largul mării.”

Potrivit lui Thorbjörn Geiser, algoritmii softului garantează îmbunătățirea permanentă a performanțelor. Oricum, e nevoie de minimum un an – un ciclu complet de anotimpuri – pentru care „recomandările” soft-ului să producă rezultate solide.

Sistemul eGain este folosit în peste 220.000 de clădiri din 11 țări europene (între care Suedia, Germania, Norvegia, Finlanda, Elveția, Austria, Polonia). Sunt realizate zilnic peste 72.000 de calcule pentru balansarea energetică, iar rezultatul este o economie medie de 12 kWh pe metrul pătrat, la nivelul întregului portofoliu.

Soluția financiară

Partenerii eGain în România (și Austria) sunt experții Krobath România. Una dintre puținele companii active în zona de contractare energetică, Krobath se mândrește cu modernizarea spitalului din Bisericani, în cadrul unui parteneriat de energy contracting rarisim în România.

„Împreună cu firma parteneră din Suedia, eGain, aducem în România o noutate, respectiv un sistem de reglare a instalațiilor de căldură din imobilele de locuit, bazat pe date de prognoză meteo. Astfel, microclimatul din apartamente se menține constant, confortul din locuințe crește și se realizează economii de energie și bani”, a declarat Maximilian Lorenz Jantsacher, reprezentantul grupului austriac.

Thomas Dolliner, directorul Krobath Romania, a precizat pentru energynomics.ro că în iarna 2014/2015 vor fi implementate mai multe proiecte pilot în principal în București. În total, sunt pregătite investiții de circa 200.000 de euro. La primăvară vor fi analizate ce economii s-au obținut efectiv și vor fi decise noi acțiuni. Deocamdată, Krobath a semnat parteneriate cu două asociații de locatari din București și au implicat mai mulți distribuitori de energie termică, între care RADET.

Obiectivul anunțat de Thomas Dolliner este ca sistemul eGain să fie introdus în toate blocurile din România. Formula de finanțare este avantajoasă pentru beneficiari, întrucât presupune încheierea unui contract de tip CPE (contract de performanță energetică), prin care Krobath împarte cu clientul economiile realizate, ceea ce permite reducerea costurilor cu încălzirea fără costuri suplimentare.

În medie, pentru introducerea echipamentelor minime (senzor exterior, senzori de apartament și conectarea la server) costurile sunt de 3.000-6.000 de euro. Estimarea lansată de Thomas Dolliner este că pentru echiparea tuturor blocurilor din București ar fi nevoie de 50 milioane de euro, bani pe care compania vrea să îi atragă din fonduri europene.

Specificul local

La evenimentul de prezentare au participat aproape o sută de reprezentanți ai asociațiilor de locatari din București. Unii dintre ei au identificat diverse situații care pot amenința ca reușita sistemului eGain în țările nordice și în cele din centrul Europei să se repete în România. Cei mai mulți au acuzat calitatea nesatisfăcătoare (temperatura scăzută) a agentului termic furnizat de RADET. Alții au cerut clarificări în legătură cu formula care permite realizarea de economii și dacă aceasta este mai mult decât simpla reducerea a temperaturii medii din apartamente.

Probabil cea mai spinoasă chestiune ridicată este existența a numeroase situații în care un bloc are mai multe surse de alimentare cu energie termică (centralizată, de la RADET, centrală proprie a imobilului, centrale de apartament, controlate de proprietarii de apartemente). Pentru aceste cazuri, probabil va fi nevoie de instalarea mai multor sisteme eGain, care sa controleze individual fiecare sursă de încălzire.

E bine de reținut că sistemul eGain este proiectat și testat, dă maximum de randament pentru clădirile care se confruntă cu exces temporar de încălzire din lipsa unor sisteme performante de monitorizare și control.

Sprijin diplomatic

Prezentă la lansare, ambasadorul Suediei la București, Anneli Lindahl Kenny, a arătat că vede un mare potențial pe piața din România în ceea ce privește interesul companiilor românești pentru soluțiile de eficientizare energetică și reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

„Reducerea emisiilor nu trebuie făcută pe spatele creșterii economice, iar Suedia a reușit acest lucru. În ultimii 16 ani, am redus emisiile de carbon cu 9% și am înregistrat în același timp o creștere economică de peste 40%. Stockholm, care în urmă cu 50 de ani era foarte poluat, acum este unul dintre cele mai curate orașe din lume”, a spus diplomatul suedez.

Totodată, atașatul economic al ambasadei Austriei la București, Rudolf Lukavsky, a menționat buna relație economică dintre România și Austria și interesul companiilor austriece pentru piața românească.

„Schimburile comerciale au ajuns la 3 miliarde de euro, iar investițiile austriece în România totalizează 11 miliarde de euro, adică 18,5% din totalul investițiilor străine directe”, a afirmat Lukavsky.

El a amintit și că România are, începând din acest an, o nouă lege a eficienței energetice, prin care autoritățile își propun economii de 1,5% pe an până în 2020.

„Este foarte important să investim în eficiența energetică, întrucât prețul resurselor energetice este din ce în ce mai mare”, a adăugat reprezentantul ambasadei austriece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *