Enel Green Power España (EGPE), divizia de energie regenerabilă a Endesa, a început construcția a trei centrale solare cu o capacitate totală de aproximativ 127 MW în municipalitatea Logrosán, lângă Cáceres, acestea fiind primele instalații solare pe care compania le construiește în regiunea Extremadura, a anunțat compania. Cele trei centrale fotovoltaice Baylio, Dehesa de los Guadalupes și Furatena, presupun o investiție totală de aproximativ 100 de milioane de euro, fiecare urmând să aibă o capacitate instalată de peste 42 MW.
„Începerea construcției primelor noastre parcuri solare în regiunea Extremadura este un punct de reper important atât pentru grupul nostru, cât și pentru întreaga țară, intenția noastră fiind să ne lăsăm amprenta de energie solară fotovoltaică și în zone noi de pe piața spaniolă, în timp ce continuăm să ajutăm țara să își atingă obiectivele privind energia regenerabilă”, a declarat Antonio Cammisecra, Directorul liniei de afaceri globale privind energia regenerabilă, Enel Green Power (“EGP”). „Aceste proiecte sunt cele mai recente exemple ale angajamentului nostru de a continua să diversificăm mixul de producție spaniol, valorificând bogăția resurselor solare din regiune, unde intenționăm să aducem și expertiza noastră tehnologică globală, dar și inițiative menite să stimuleze sustenabilitatea șantierelor de construcție.”
Cele trei centrale solare care vor fi compuse din aproximativ 372.000 de module fotovoltaice sunt programate să intre în funcțiune până la sfârșitul anului 2019. Odată ce vor deveni complet operaționale, acestea vor produce peste 240 GWh de energie anual, ajutând la prevenirea emisiilor unei cantități de 120.000 de tone de CO2 anual.
Cele trei proiecte vor avea la bază modelul ”Sitului de Construcție Sustenabil” al Enel Green Power, care include folosirea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 20 kW pe fiecare sit, pentru a acoperi nevoile energetice în timpul construcției, precum și alte inițiative ce au ca scop implicarea populației locale în faza de construcție.
EGPE va utiliza procese și echipamente de construcție inovatoare pe aceste trei situri, inclusiv drone pentru studiu topografic, urmărirea inteligentă a unor componente precum panouri solare, transformatoare și cabluri, precum și platforme digitale avansate și soluții software pentru a monitoriza avansul și calitatea construcției și pentru a susține activitățile sitului și punerea în funcțiune a centralelor. Aceste procese și echipamente vor asigura o colectare mai precisă, mai rapidă și mai fiabilă a datelor, îmbunătățind calitatea procesului de construcție și facilitând comunicarea dintre echipele de pe șantier și cele de la distanță.
Cele trei centrale fac parte dintr-o serie de șapte proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 339 MW care au fost acordate EGPE în urma licitației de energie regenerabilă din iulie 2017. Celelalte proiecte includ un parc localizat în Murcia, Totana, a cărui construcție a început în septembrie, și încă trei în Extremadura, în orașele Talarrubias și Casas de Don Pedro din provincia Badajoz. În plus, în urma licitației de energie regenerabilă organizată de statul spaniol în mai 2017, compania a primit proiecte eoliene cu o capacitate instalată de 540 MW. Capacitatea totală de 879 MW de energie eoliană și solară acordată în cadrul acestor două licitații va presupune o investiție de peste 800 milioane de euro până în 2020 și va crește portofoliul actual al EGPE cu 52,4%.