Electrocentrale București (ELCEN) a convenit cu Romgaz să eșaloneze datoriile, astfel încât, de la 16 octombrie, bucureștenii să poată avea apă caldă și căldură în iarna 2015 – 2016, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu.
„Facem eforturi mari în perioada următoare cu contractele de energie electrică, respectiv bonusurile pe care le obținem în piața de energie electrică. De asemenea, ne gândim la eșalonarea acestei datorii, dacă este cazul, eventual să depunem și ceva garanții, ipoteci pe anumite active din patrimoniul nostru, să eșalonăm această datorie în perioada următoare și să putem să beneficiem de gaze pentru a furniza apă caldă și căldură bucureștenilor. Eu sunt convins că vom rezolva. Am convenit cu Romgaz să facem această eșalonare ca de la 16 octombrie să avem gaze pentru toată perioada iernii 2015 — 2016”, a spus Nicolaescu.
„Prețul gigacaloriei în București are două componente. O componentă pe care o plătește cetățeanul bucureștean, și o plătește la timp, în termen, și o componentă care este asigurată prin bugetul Consiliului General, care se aprobă odată cu bugetul pe întreaga Capitală. În fiecare an, bugetul acesta, care ar trebui să susțină 50% pentru cealaltă componentă, nu se aprobă decât cu minimum 200 — 300 de milioane (de lei — n. r.) în fiecare an. Înmulțiți 8 ani, din 2008 până în 2015, datoria de bază, adică debitul principal, prin care noi am livrat marfă RADET, apă caldă și căldură, noi n-am încasat 560 de milioane. La acestea, se adaugă dobânzi și penalități care duc la aproape un miliard. Aici este vina Consiliului General de-a lungul anilor că nu bugetează mai bine pentru a asigura cei 50%. Datoria cea mai mare este la Romgaz”, a explicat directorul general al ELCEN.
În urmă cu doar câteva zile, Romgaz avertiza că va opri livrarea de gaze către ELCEN după 15 octombrie daca producătorul de energie termică nu propune un program de plată a datoriilor.
RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).
Regia administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. RADET este principalul datornic al ELCEN.
ELCEN București a înregistrat anul trecut afaceri de 1,9 miliarde de lei (428 de milioane de euro), în creștere cu 19% față de 2013. Compania de stat a avut în 2014 un profit net preliminat de 30 de milioane de lei, față de câștigul de 51 de milioane de lei din 2013.