Acasă » Termo » Cogenerare » ELCEN a depus cererile de finanțare pentru centrale noi în cogenerare de 286 mil. euro

ELCEN a depus cererile de finanțare pentru centrale noi în cogenerare de 286 mil. euro

31 mai 2024
Cogenerare
energynomics

ELCEN a depus joi cererile de finanțare pentru construirea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficiență la CTE Grozăveşti şi CTE Progresu, investițiile totale ridicându-se la circa 286 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

Cele două proiecte sunt: eficientizarea activității din CTE Grozăveşti prin implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență, investiție în valoare totală de aproximativ 120 milioane de euro, şi implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoarele termice, în CTE Progresu, investiție de aproape 166 milioane de euro.

Cererile de finanțare au fost depuse în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență şi Modernizarea Rețelelor de Termoficare.

Conform comunicatului, Ministerul Energiei a publicat în data de 28 mai Ghidul pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate – Fondul de Modernizare. Lansarea apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare a avut loc în data de 30 mai.

Cel mai mare proiect de centrală nouă al ELCEN – CET Bucureşti Sud – va fi depus pentru finanțare printr-o aplicație separată, sub formă de proiect individual şi nu în cadrul unui apel de proiecte, pentru că investiția se ridică la peste 300 de milioane de euro.

O singură centrală a mai fost modernizată în cadrul ELCEN în perioada 2005 – 2009: CET Bucureşti Vest. Celelalte trei CET-uri ale ELCEN (CET Grozăveşti, CET Progresu şi CET Bucureşti Sud) sunt vechi de aproape 5 decenii şi folosesc o tehnologie neperformantă specifică anilor 60-70.

„Istoria ELCEN este una complicată. Activitatea societății s-a derulat timp de mai mulți ani într-un context foarte dificil marcat de datoriile uriaşe ale PMB/Radet/Termoenergetica către ELCEN, implicit insolvență, potențial faliment, impactat de pandemie, criza energetică şi de prețurile ridicate ale certificatelor de CO2. Cu perseverență şi eforturi constante, ELCEN a reuşit să evite falimentul, să iasă din insolvență şi să se reintegreze în circuitul economic deschizând calea către investiții noi, eficiente, sustenabile. Astăzi, după foarte mulți ani, ELCEN a făcut un pas foarte important spre dezvoltare durabilă. Proiectele de investiții propuse vor susține eficientizarea producției de energie electrică şi termică în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti pentru asigurarea calității şi continuității serviciului de alimentare cu energie termică, asigurarea producerii de energie flexibilă şi constantă pentru menținerea stabilității şi fiabilității Sistemului Energetic Național, alinierea la direcțiile energetice şi climatice europene privind creşterea eficienței energetice, diminuarea emisiilor, reducerea costurilor la energie şi consolidarea rezilienței”, se spune în comunicat.

Principalele obiective urmărite prin realizarea investițiilor propuse: eficientizarea funcționării centralelor; asigurarea eficienței energetice ridicate prin funcționarea în cogenerare de înaltă eficiență; maximizarea producției de energie electrică şi termică; reducerea costurilor de producție la nivelul centralelor; reducerea volumului de poluanți atmosferici şi încadrarea în normele de protecție a mediului în vigoare – emisii scăzute de CO2; păstrarea calității ELCEN de participant important pe piața de energie electrica şi a serviciilor tehnologice de sistem; acoperirea necesarului de energie termică al municipiului Bucureşti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *