Electrocentrale București SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București și unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică la nivel național, a ieșit din insolvență pe 2 februarie. Compania a acoperit în totalitate obligațiile de plată asumate prin planul de reorganizare și a creanțelor curente scadente. Astfel, Tribunalul București a decis reintroducerea ELCEN în circuitul economic, la mai bine de șase ani de la deschiderea procedurii de insolvență, la cererea companiei.
Ieșirea din dificultate financiară deschide calea ELCEN pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanțare puse la dispoziție de instituții financiare naționale și internaționale, pentru a-și eficientiza CET-urile pe care le deține, precizează compania într-un comunicat de presă. În următoarea perioadă, ELCEN se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiții, și anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficiență.
Centrală în cogenerare la CET București Sud
Studiul de Fezabilitate pentru această investiție a fost finalizat. Soluția optimă în SF prevede realizarea unei capacități noi de producție în cogenerare de înaltă eficiență, în incinta CET București Sud, cu o putere electrică brută de cca. 600 MWe și energie termică livrată de cca. 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparație, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale ELCEN este de 586,25 MW.
Cantitatea de 376 Gcal/h livrată din noua centrală va acoperi fără probleme necesarul de agent termic pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a consumatorilor arondați acestei centrale. Centrala va dispune de echipamente noi, performante, care vor putea asigura energia termica și electrică cu o eficiență globală de aprox. 86-90% și reduceri semnificative a emisiilor.
Unități de cogenerare în ciclu combinat la CET Grozăvești
În acest sens, s-a actualizat în 2022 Studiul de Fezabilitate (elaborat în 2011 și actualizat anterior în 2016, respectiv 2019), pentru a se alinia la condițiile de piață actuale. Soluția optimă rezultată din SF prevede implementarea unui ciclu combinat de 46 MWe și 35 Gcal/h, având o eficiență globală de aprox. 84-90%, cu funcționare gaz natural și în amestec cu hidrogen.
ELCEN mai are în vedere implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoare termice în cadrul CET Progresu, cu o putere electrică instalată de 50 MWe și o putere termică instalată de 50 MWt, precum și valorificarea suprafețelor libere din incintele ELCEN prin montarea de panouri fotovoltaice în vederea producerii de energie regenerabilă.
La CET Grozăvești, CET București Sud și CET București Vest se va trece la modernizarea capacităților existente și/sau retehnologizarea unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de cerere.