Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) plătește mai puțin pentru gazul importat din Rusia după ce a negociat noi prețuri cu WIEE, compania de trading de gaz deținută de grupul german BASF și Gazprom Export, a spus directorul general al companiei de stat, Gabriel Ignat, citat de cotidianul Bursa. În acest moment, el afirmă că societatea cumpără gaz rusesc cu 110 lei/MWh.
ELCEN va continua să negocieze pentru prețuri mai bune și asigurarea cantităților de gaz pentru iarnă, astfel încât locuitorii orașelor București și Constanța să poată primi neîntrerupt agent termic. O idee luată în considerare este selectarea de către ELCEN a unui furnizor de gaze, o metodă prin care se pot securiza cantități de gaz la preț mai bun în contextul introducerii tranzacționării pe bursă.
Unul dintre punctele de realizat este schimbarea formulei de calcul după care compania de trading facturează ELCEN, o chestiune importantă din moment ce contractul cu WIEE este valabil până în 2019 deși a fost semnat pe vremea când RENEL încă exista, a mai precizat el.
În plus, s-au făcut pași și pentru stocarea de gaze, astfel încât compania să dețină o poliță de asigurare împotriva probabilității de a avea probleme de alimentare pe timpul iernii. Un alt furnizor de gaze rusești pentru ELCEN este Romgaz, dar prețurile sunt mai dezavantajoase, a menționat Gabriel Ignat.
Potrivit declarațiilor sale, divizarea ELCEN şi transformarea distribuitorului RADET din regie în societate comercială, etape capitale ale procesului de fuziune dintre cele două. Gabriel Ignat crede că la finalul lui august vor fi create companiile rezultate din divizare. Următorul pas este transferul ELCEN de la Guvern la Primăriile din București și Constanța pentru ca fuziunea să poată avea loc. Statului îi mai rămân CET Titan și centrala de la Fântânele, din județul Mureș.