Acasă » Electricitate » Elcen: Primăria Capitalei nu a plătit subvenția la căldură

Elcen: Primăria Capitalei nu a plătit subvenția la căldură

16 februarie 2015
Electricitate
energynomics

Primăria Generală a Municipiului București (PMB) nu a plătit subvenția la căldură pentru bucureșteni, această situație fiind cauza stării slabe a termoficării în Capitală, arată un comunicat al Electrocentrale București (Elcen), cel mai mare producător de energie termică din România.

“Situația precară actuală a sistemului centralizat de termoficare, numărul în creștere al avariilor și problemele legate de producția și distribuția energiei termice sunt cauzate, în principal, de neplata subvenției la căldură pentru bucureșteni de Primăria Municipiului București (PMB) […] Valoarea subvenției virate în perioada ianuarie – februarie 2015 a fost de 61 milioane de lei, față de 478 milioane de lei subvenția restantă (228 milioane de lei pentru perioada februarie – noiembrie 2014, și 250 milioane de lei subvenția estimată pentru decembrie 2014 și ianuarie 2015)”, susține Elcen.

În acest moment, totalul datoriilor ELCEN către furnizorii de gaze naturale și servicii conexe se ridică la 315 milioane de lei. Romgaz (125 milioane de lei), GDF Suez (88 milioane de lei), OMV Petrom (71 milioane de lei) și Transgaz (31 milioane de lei) au de recuperat cel mai mult de la Elcen.

Elcen a făcut până acum credite din care mai are de rambursat 570 milioane de lei, bani folosiți pentru funcționare, și se află în proces de a contracta un credit de 150 milioane de lei, pentru a diminua valoarea facturilor restante la combustibil. În 2014, gradul mediu de încasare al energiei termice a fost de 60%. În perioada 1 ianuarie – 11 februarie 2015, Elcen a înregistrat un grad mediu de încasare de 33%.

Datoriile înregistrate de RADET București către Electrocentrale București sunt în creștere. La 31 ianuarie 2015, RADET datora Elcen 3,58 miliarde de lei, din care: 2.5 miliarde de lei pentru energia termică, 431 milioane de lei dobânzi de întârziere, 646 milioane de lei penalități în diferite stadii de judecată. În prezent, conform evidenței contabile, se încasează de la RADET factura din decembrie 2012.

În 18 decembrie 2008, Ministerul Economiei și Finanțelor, Electrocentrale București S.A., RADET București și sucursala Electrocentrale București au încheiat un Protocol privind plata eșalonată a datoriilor RADET către Elcen, reprezentând energia termică livrată în perioada decembrie 2007 – noiembrie 2008. Primăria Capitalei a achitat 484 milioane de lei din suma totală eșalonată de 743 milioane de lei, diferența de 259 milioane fiind restantă încă din 2011.

Fuziunea cu RADET, un pas natural pentru funcționarea termoficării centralizate

Elcen respinge categoric afirmațiile primarului Sorin Oprescu, potrivi căruia producătorul de agent termic se opune respectării unui memorandum aprobat de Guvernul României. Ba mai mult, un consilier din PMB a mers până la a susține că Elcen nu dorește fuziunea cu RADET pentru că așa ar ieși la lumină unele chestiuni care nu au respectat legea.

„Din punct de vedere tehnic și economic, ELCEN consideră că fuziunea cu RADET poate fi un pas natural pentru optimizarea funcționării SACET și creșterea calității serviciului public la un tarif suportabil pentru populație. Astăzi, însă, cele două companii nu au o strategie comună de acțiune. Ele funcționează operativ, fără probleme deosebite, chiar dacă organizatoric aparțin de acționari diferiți. În cazul fuziunii, conducerea administrativă unică ar putea avea efecte pozitive, atât în stabilirea strategiei de funcționare și dezvoltare, cât și în rezolvarea problemelor financiare actuale, cu condiția ca obligațiile financiare asumate de PMB prin subvenție să fie respectate”, precizează conducerea Elcen.

Totodată “ELCEN nu cunoaște perspectiva societății care s-ar crea ca urmare a fuziunii cu RADET București. În mod normal, un asemenea proces se încheie cu transparență și strânsă colaborare din partea ambelor companii, lucru care până acum nu a fost demonstrat de RADET București”, mai spune compania de energie termică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *