Acasă » Interes general » ELCEN, RADET, CE Hunedoara și CET Govora, cele mai mari insolvențe ale anului 2016

ELCEN, RADET, CE Hunedoara și CET Govora, cele mai mari insolvențe ale anului 2016

3 februarie 2017
Electricitate
energynomics

Electrocentrale București (ELCEN), Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET), Polisano SRL, Societatea Complexul Energetic Hunedoara și CET Govora sunt cele mai mari companii, în funcție de cifra de afaceri, intrate în insolvență în anul 2016, potrivit datelor anunțate de Coface România.

În total, numărul de companii mari, cu cifra de afaceri de peste un milion de euro, intrate în insolvență anul trecut, se ridică la 333, în scădere de la 577 în urmă cu un an.

De altfel, potrivit Coface, numărul insolvențelor s-a redus per total, în 2016, la minimul ultimilor 10 ani, respectiv 8.053 de companii nou intrate în această procedură, cu 21% mai puține față de 2015.

Pe de altă parte, ”incidența insolvențelor se regăsește și în rândul companiilor care au mai mulți angajați, dinamica fiind corelată, probabil, cu avansul foarte accelerat al salariului minim pe economie din ultimii ani”.

”Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani și a crescut mult mai rapid decât nivelul productivității medii, ponderea acestuia în salariul mediu brut de la nivelul economiei crescând de la 27% în 2008 la 43% în 2016”, a declarat Iancu Guda, director servicii și economist șef la Coface România.

În acest condiții, numărul locurilor de muncă raportat de companiile insolvente în 2016 a scăzut doar cu 14%, comparativ cu 2015, mai lent față de contracția insolvențelor.

Potrivit Coface, principala cauză a insolvențelor a fost scăderea semnificativă a veniturilor, cuplată cu acumularea de pierderi din ce în ce mai mari.

Pe domenii, cu cele mai multe insolvențe, conduce industria fabricării produselor textile, îmbrăcăminte și încălțăminte, cu 61 de companii insolvente la 1.000 de companii active, urmată de cea a construcțiilor, cu 40 de insolvențe la 1.000 de firme active, și cea a hotelurilor și restaurantelor, cu 37 de insolvențe la 1.000 de firme active.

Zonele cele mai afectate de insolvențe sunt București și Nord-Vest, iar la polul opus se află zonele Vest și Sud-Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *