RADET și Primăria Municipiului București trebuie să ia de urgență măsuri de reabilitare a rețelei primare de termoficare pentru eliminarea pierderilor de energie termică pe rețele, care depășesc 38%, arată un comunicat al Electrocentrale București (ELCEN).
„În ultimii ani, regia (RADET — n.r.) a renunțat la reviziile anuale programate și la probele de presiune hidraulică a rețelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice și a le soluționa. Din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, RADET vinde consumatorilor din București circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă și în pământ prin rețeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător și nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pierderile de energie termică pe rețele au ajuns la peste 38%. ELCEN consideră că, pentru eliminarea acestor pierderi, RADET și Primăria Municipiului București trebuie să întreprindă de urgență măsuri de reabilitare a rețelei primare de termoficare cu finanțarea, atât din surse proprii, cât și din fonduri structurale”, spune comunicatul amintit.
Afirmațiile au fost provocate de declarațiile făcute de președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, într-o conferință recentă pe teme energetice.
„[…] La București, în ultimii ani, investițiile au tins spre zero. Din cei 3.000 de kilometri de rețea de transport, doar 8% sunt reabilitați, peste 70% din rețea este mai veche de 40 de ani, și-a depășit durata de viață. Nu este nicio surpriză în aceste condiții că există un risc real ca în această iarnă să nu se asigure continuitatea alimentării cu energie termică a populației”, explica Dumitrașcu.
ELCEN îl contrazice pe Dumitrașcu pe tema tarifelor practicate în București
ELCEN neagă veridicitatea cifrelor avansate de Gabriel Dumitrașcu pe tema nivelului tarifelor practicate în București. Potrivit reprezentantului RADET, „la nivel național există un mecanism agreat de ANRE prin care o parte din costurile aferente zonei de producție de energie, zona de cogenerare, se descarcă pe MW-ul termic. În București, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este 170 de lei. Peste tot, de aici până la Atlantic, MW-ul termic este mai ieftin decât cel electric. Altfel nu ar fi nimeni nebun să promoveze cogenerarea ca soluție”.
ELCEN respinge această declarație: „Afirmația domnului Gabriel Dumitrașcu […] este falsă. În realitate, tarifele sunt următoarele: 157,83 lei/MWt oră pentru populație, respectiv 184,32 lei/MWt oră pentru consumatorii non-casnici. Prețurile sunt reglementate de ANRE, iar pentru anul 2015 prețurile au fost transmise prin Decizia nr. 2127/16.12.2014. Totodată, în bugetul ELCEN pentru anul 2015, prețul MW-ului electric/oră este de 340 lei”, spune ELCEN.