Acasă » Termo » ELCEN va trece la Primăria Capitalei în acest an

ELCEN va trece la Primăria Capitalei în acest an

31 martie 2017
Cogenerare
energynomics

Ministerul Energiei analizează posibilitatea de a transfera Electrocentrale București (ELCEN) în subordinea Primăriei Capitalei până la iarnă, producătorul de energie urmând să fuzioneze cu Regia Autonomă pentru Distribuția Energiei Termice (RADET), a declarat, joi, ministrul de resort, Toma Petcu, la finalul unei întâlniri cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Ministerul Energiei a plecat încă de la început de la strategia de a fi sub aceeași autoritate atât partea de producție, cât și cea de distribuție a energiei termice în București, pentru că anii anteriori au fost de foarte multe ori sincope în această colaborare. Primăria aproba subvenții, nu le plătea către RADET, care nu le plătea către ELCEN. Erau două societăți diferite, una în subordinea Guvernului, a doua în subordinea Primăriei. Am spus clar că trebuie să creăm o singură entitate, care să administreze ambele societăți”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, este clar că soluția cea mai bună este fuziunea dintre cele două entități.

Petcu a adăugat că așteaptă puncte de vedere de la Ministerul Justiției și de la cel al Finanțelor, pentru a analiza posibilitatea transferului ELCEN înainte de intrarea în iarnă.

„Este o strategie pe care o vom aplica în toată țara. La ora actuală, Ministerul Energiei, din toate CET-urile care există la nivel de UAT-uri (unități administrativ teritoriale — n. r.), mai gestionează doar 7-8%, aici fiind inclus și ELCEN. Ne dorim ca această trecere (de la nivel central la nivel local — n. r.), care a început din 2002 — 2004 și nu a fost dusă la capăt 100%, să fie dusă la capăt în acest mandat. Mai avem aceeași situație la Constanța și sunt discuții similare și acolo. Autoritatea publică locală este cea mai interesată, pentru populația dintr-un oraș, să existe prețuri bune și calitate în furnizarea serviciului în condițiile normale. Pentru a nu se mai crea tot timpul posibilitatea să se arunce vina dintr-o parte în alta, cel mai corect este să fie sub o singură autoritate”, consideră oficialul ministerial.

El a subliniat că, pentru bucureșteni, acest lucru va însemna asigurarea unui serviciu de furnizare a energiei termice de foarte bună calitate, fără întreruperi și fără avarii majore.

De asemenea, întrebat ce se va întâmpla cu datoria istorică a RADET către ELCEN, Petcu a răspuns că acest lucru va fi stabilit de administratorul judiciar în planul de reorganizare.

La mijlocul lunii martie, Gheorghe Piperea, avocat la Piperea și Asociații, administratorul judiciar al RADET, declara că regia va fuziona prin absorbție cu ELCEN, iar acțiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate Primăriei Capitalei.

„Principalul element pe care îl conține planul de reorganizare al ambelor societăți este fuziunea, după ce RADET, care este regie autonomă, va fi transformată în societate pe acțiuni. Va urma o fuziune prin absorbție, în care viitorul RADET va înghiți ELCEN, urmând ca datoriile reciproce să se șteargă și să rămână un sold care urmează să fie acoperit”, a spus avocatul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, toată procedura se va supune legislației privind ajutoarele de stat.

Piperea a susținut că nu va exista un plan de reorganizare la ambele entități mai devreme de noiembrie 2017.

„Pe de altă parte, este bine de reținut că efectele importante pe plan economic și social deja s-au produs. Unele dintre ele sunt automate: niciuna dintre ele nu poate fi dată în judecată. În al doilea rând, nu mai cresc penalitățile. Din suma de 3,6 miliarde (de lei — n. r.) pe care o datorează RADET celor de la ELCEN, mai mult de 3,3 miliarde reprezintă penalități, care, în momentul de față, au fost înghețate. Contractele care erau în curs continuă, cu excepția celor care au fost nelegale și care au fost desființate de noi”, a arătat Piperea.

Primăria a plătit în avans circa 420 de milioane de lei în contul subvenției pentru gazele naturale pe toată perioada iernii, până în aprilie, pentru a nu exista sincope în alimentarea cu căldură a populației, a amintit el.

„Dacă eșuează acest plan, ambele entități, atât RADET, cât și ELCEN, vor intra în faliment”, a adăugat administratorul judiciar.

ELCEN și RADET au intrat în insolvență în toamna anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *