Acasă » Electricitate » Electric UP 2 își propune montarea a 3.000 de stații de încărcare a mașinilor electrice

Electric UP 2 își propune montarea a 3.000 de stații de încărcare a mașinilor electrice

28 octombrie 2024
Electricitate
energynomics

Noua ediție a programului Electric UP vine cu finanțări cu 50% mai mari față de ediția anterioară, oferind până la 150.000 de euro pentru instalarea centralelor fotovoltaice și dezvoltarea electromobilității prin montarea a 3.000 de puncte de încărcare a mașinilor electrice, a declarat Dănuț Grigoriu, consilier superior la Ministerul Energiei.

„Trebuie să gestionăm acest volum mare de fonduri provenite din diferite surse de finanțare. Este foarte greu, dar am observat un mare interes pentru un nou apel pentru Electric UP. Astfel, am lansat un nou apel de proiecte, care include nu doar finanțarea stațiilor de încărcare și a centralelor fotovoltaice, ci și obligația de a instala un sistem de stocare a energiei și un sistem alternativ de încălzire-răcire, pentru a crește utilizarea energiei regenerabile”, a explicat Grigoriu cu ocazia conferinței „Digitalizare și eficiență energetică – Iași 2024”, organizate de Energynomics.

 

 

Dacă toate aceste stații de încărcare vor fi montate, numărul total instalat prin acest program va ajunge la 6.500 de unități la nivel național. Noua etapă a programului Electric UP beneficiază de un buget cuprins între 450 și 596 milioane de lei. În prima etapă, începută în 2020, programul a avut un buget de 480 milioane de lei și a finanțat 1.524 de proiecte dintr-un total de 2.530 de cereri.

„Dacă în prima etapă plafonul finanțării era de 100.000 de euro, acum am decis să ridicăm limita la 150.000 de euro, cu o cofinanțare din partea statului de până la 75% din cheltuielile eligibile, iar beneficiarul să acopere 25%. Această schimbare vine și pentru a responsabiliza beneficiarii. La cererea aplicaților, se poate acorda și un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile”, a adăugat Grigoriu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DĂNUȚ GRIGORIU

De asemenea, ajutorul de minimis crește de la 200.000 de euro la 300.000 de euro.

Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Iași 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR și cu sprijinul partenerilor: Datacor, Exim Banca Românească, Polytrade Global, Solar Turbines, UniCredit Bank, WALDEVAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *