Acasă » Electricitate » Electrica: 10 ani de la listarea la BVB și London Stock Exchange

Electrica: 10 ani de la listarea la BVB și London Stock Exchange

27 iunie 2024
Companii
energynomics

Pe data de 4 iulie 2014, Electrica a făcut istorie prin lansarea celei mai mari oferte publice primare inițiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori București (BVB), atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro). Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă și singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de noi acțiuni, consolidând poziția companiei ca lider în sectorul energetic. Chiar și după 10 ani, IPO-ul Electrica rămâne cea mai mare ofertă publică primară inițială din istoria pieței de capital din România. Pentru a marca momentul, Alexandru Chiriță, CEO Electrica, împreună cu echipa și cu reprezentanți ai autorităților și ai pieței de capital au deschis astăzi ședința de tranzacționare.

„Este o mare onoare să celebrăm 10 ani de la listarea pe Bursa de Valori București și London Stock Exchange, un moment care credem că evidențiază angajamentul nostru constant față de transparență, excelență și sustenabilitate. Acest deceniu de realizări nu ar fi fost posibil fără încrederea și sprijinul acționarilor noștri, al partenerilor strategici, al clienților și, mai ales, al echipei care muncește cu pasiune pentru a transforma viziunea noastră în realitate. Privim cu încredere și entuziasm către viitor, continuând să investim în tehnologii inovatoare și să ne perfecționăm serviciile, pentru a rămâne un pilon de bază și un model de excelență al sectorului energetic din România”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creștere semnificativă, dublând numărul acționarilor de la 7.000 în 2014, la peste 13.700 în 2024. De asemenea, fondurile de pensii din Pilonul II și Pilonul III dețin împreună peste 24% din totalul acțiunilor, fiind al doilea cel mai mare acționar după statul român. Până în prezent, tranzacțiile acțiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei (din care aproximativ 4,62 miliarde de lei tranzacții post IPO), reprezentând  astfel 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Aceste realizări au atras un portofoliu diversificat de investitori internaționali, contribuind esențial la promovarea României la statutul de Piață Emergentă. Acțiunile Electrica fac parte din indicii principali ai BVB și sunt incluse în indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră și FTSE Russell pentru Piețe Emergente.

„Listarea Electrica a reprezentat un moment de referință pentru Bursa de Valori București și pentru piața de capital locală, atât prin mărimea ofertei publice de la acea dată, cât și prin evoluția companiei la bursă din ultimul deceniu. Prin listarea principalelor companiilor energetice românești, autoritățile au pus bazele dezvoltării sectorului energetic local pe baza unor principii esențiale ale pieței de capital: încredere, transparență, aplicarea principiilor de guvernanță corporativă. Piața de capital locală s-a transformat major în ultimii 10 ani, iar Electrica a făcut parte din această transformare”, a declarat Adrian Tănase, director general BVB.

Electrica a obținut performanțe financiare notabile, ceea ce a dus valoarea de piață actuală la peste 5,2 miliarde de lei, reflectând o creștere impresionantă de aproape 146% în ultimii doi ani – de la minimul istoric de 6,10 lei atins în septembrie 2022, la maximul istoric de 15 lei atins în iunie 2024.

Din perspectiva financiară, în cei 10 ani de la listare, Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea și extinderea infrastructurii energetice, asigurând astfel servicii de înaltă calitate și fiabilitate pentru clienții săi. Compania a alocat 752 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor minoritare în filialele de distribuție și furnizare și peste 100 milioane de lei în proiecte de energie regenerabilă, respectându-și astfel obligațiile asumate prin IPO. În plus, Electrica a atras finanțări nerambursabile în valoare de un sfert de miliard de euro prin Fondul de Modernizare, cel mai mare volum de finanțări din domeniu.

Dividendele cumulate din această perioadă depășesc 2 miliarde de lei, oferind un randament stabil și atractiv pentru investitori, chiar și în contextul fluctuațiilor pieței, cu excepția ultimilor 2 ani. Acționarii care au investit în IPO-ul din 2014 au beneficiat de un câștig agregat de peste 90%, din care 53,8% din dividende și 36,4% din aprecierea acțiunilor, ceea ce înseamnă o rată de creștere compusă de 6,64% anual, în conditiile în care inflația medie anuală din această perioadă a fost de 3,96%.

Un alt aspect definitoriu în cei 10 ani este și angajamentul față de guvernanța corporativă și responsabilitatea socială. Imediat după listare, compania a implementat un plan solid de acțiuni pentru guvernanța corporativă, adoptând un cod etic și diverse politici menite să asigure transparența și integritatea. De asemenea, Electrica a fost pionier în publicarea Raportului de sustenabilitate începând cu 2016, înainte ca acesta să devină o cerință legală.

În colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Electrica a implementat măsuri de optimizare a activităților în toate segmentele sale, consolidând astfel practicile de guvernanță corporativă și responsabilitate fata de mediu și comunitate. Sumele alocate pentru programele de responsabilitate socială au crescut exponențial din momentul listării, reflectând angajamentul companiei față de mediu și comunitate.

În prezent, Electrica este cel mai mare angajator din domeniul energiei din România, cu aproape 8.000 de angajați. Această poziție reflectă eforturile continue ale companiei de a transforma și optimiza activitățile în toate segmentele sale. Pe lângă dezvoltarea profesională, Electrica pune un accent deosebit pe bunăstarea angajaților săi, oferind pachete de beneficii competitive și inițiative de echilibru între viața profesională și cea personală. Prin crearea unui mediu de lucru incluziv și colaborativ, Electrica încurajează inovația și creativitatea, permițând angajaților să se implice activ în proiecte care contribuie la sustenabilitatea și succesul pe termen lung al companiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *