Bogdan Tudorache
Corina Popescu, directorul general al Electrica SA, și Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), au deschis ședința de tranzacționare de miercuri, cu ocazia aniversării a cinci ani de la listarea companiei, cea mai mare din istoria pieței de capital din România și, totodată, singura privatizare cu pachet majoritar prin piața de capital.
„Listarea Electrica a reprezentat mai mult decât cel mai mare IPO realizat la BVB. Electrica este cel mai bun exemplu care arată cum statul poate folosi piața de capital pentru a obține acces facil la capital, rămânând în același timp un acționar semnificativ într-o companie care se află pe radarul investițional al marilor investitori. Din 2014 și până în prezent, Electrica a adus acționarilor un randament total de 37%. Exemplul Electrica poate fi replicat de statul român prin viitoare listări, mai ales că avem acum o piață mai dezvoltată și mai sofisticată. Ne-am dori să avem în piața de capital locală cât mai multe companii de talia Electrica pentru a convinge investitorii atât locali cât și internaționali că România are determinarea de a aduce în prim plan companii cu largă reprezentativitate în economie”,a spus Adrian Tănase.
”Nu au fost cinci ani ușori, date fiind provocările din piața de energie, însă echipa Electrica, alături de partenerii săi, a reușit să realizeze lucruri foarte importante în tot acest interval: suntem compania din BET care a oferit cel mai stabil randament al dividendului, am distribuit dividende brute de circa 1,3 miliarde lei, am devenit cel mai mare investitor în infrastructura energetică, cu peste 3 miliarde de lei investiți în ultimii cinci ani, și am reușit să îmbunătățim semnificativ calitatea serviciilor oferite. În tot acest interval, am implementat ample programe de transformare și optimizare a activităţilor, de reducere a costurilor și de adaptare a strategiei la condițiile pieței, atât în aria de distribuţie și servicii, cât și în cea de furnizare, reușind să eficientizăm activitatea Grupului”, a spus Corina Popescu.
Data de 4 iulie 2014 a fost prima zi de tranzacționare a acțiunilor Electrica pe Bursa de Valori București și a GDR-urilor Electrica pe London Stock Exchange, iar oferta s-a subscris în totalitate cu două zile înainte de termenul limită. Electrica a atras aproape 2 miliarde lei prin oferta publică iniţială derulată.
Din prima zi de tranzacționare și până la finalul lunii iunie 2019, acțiunile Electrica au generat tranzacții cu o valoare totală de peste 3 miliarde lei, ceea ce reprezintă circa 5,7% din lichiditatea totală a BVB din această perioadă (52,4 miliarde lei). Practic, în fiecare din cei cinci ani de la listare, Electrica s-a clasat pe locurile 5, 6 sau 7 în clasamentul lichidității.
Dividendele acordate de Electrica în cei cinci ani de la listare, până în prezent, au oferit cel mai stabil randament dintre toate companiile din BET, în ciuda fluctuațiilor ample de preț. Astfel, randamentul dividendului s-a situat între 5,2% și 7,3% în fiecare an.
De la listare și până în prezent, s-au tranzacționat circa 250 milioane de acțiuni Electrica, reprezentând 72,4% din capitalul social și 73,9% din acțiunile cu drept de vot. Cu o valoare de piață de aproape 4 miliarde lei, Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice în România.