Grupul ELECTRICA a realizat în anul 2017 investiții în infrastructura de distribuție în valoare totală de 727 de milioane lei și planifică pentru 2018 investiții record de circa 900 de milioane de lei, la nivelul companiilor de distribuție SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord și SDEE Transilvania Sud.
Într-un comunicat de presă, grupul Electrica anunță că în cei patru ani de la privatizarea prin listare din 2014 a investit 2,1 miliarde de lei în infrastructura de distribuție. “Modernizarea rețelelor de distribuție continuă să fie prioritatea Grupului Electrica, astfel că, pentru anul acesta, ne-am propus investiții record, în valoare de 900 de milioane de lei, probabil cel mai ambițios plan din sectorul energetic. Ținta noastră este creșterea eficienței operaționale și a calității serviciilor oferite, astfel încât timpul mediu de întrerupere neplanificată per utilizator – SAIDI – să ajungă la nivelul din țările central europene”, a declarat Cătălin Stancu, Director General Electrica.
Investițiile Grupului Electrica în infrastructură au crescut constant de la an la an, în 2017, spre exemplu, valoarea totală realizată fiind de 727 milioane lei, din care 235 milioane lei în SDEE Transilvania Sud, 238 milioane lei în SDEE Muntenia Nord și 254 milioane lei în SDEE Transilvania Nord. Valoarea cumulată a investițiilor realizate în 2017 la nivelul Grupului Electrica este cu peste 30% mai mare față de 2016 și mai mult decât dublă față de 2014.
Astfel, investițiile în rețelele de distribuție au condus la îmbunătățirea semnificativă a eficienței operaționale și calității serviciului de distribuție, determinând o diminuare importantă a timpului mediu de întreruperi neplanificate la consumatori (SAIDI neplanificat), în anul 2016 față de anul 2014, cu 10% la SDEE Muntenia Nord, 30% la SDEE Transilvania Sud și 19% la SDEE Transilvania Nord. În 2016, ultimul an pentru care există statistici oficiale în privința indicatorilor de performanță, cel mai bun rezultat a fost obținut de SDEE Muntenia Nord (240 min/an), care s-a situat cu 17% sub media înregistrată la nivel național (290 min/an).
Structura planului de investiții va viza și în 2018 cu precădere, ca și până acum, lucrările de reabilitare și modernizare a rețelelor de distribuție pentru îmbunătățirea calității serviciului (40%), îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea pierderilor (40%), precum și creșterea eficienței operaționale. Totodată, la nivel de Grup, vor fi realizate investiții importante în modernizarea infrastructurii informatice și a sistemelor de tehnologia informației, având în vedere atât cerințele legale privind protecția datelor, dar și efectul pozitiv asupra calității serviciilor prestate.
Companiile de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica au peste 3,6 milioane de consumatori în 18 județe.