Acasă » Electricitate » Electrica cheamă ANRE în instanță pentru reducerea ratei reglementate de rentabilitate în distribuție

Electrica cheamă ANRE în instanță pentru reducerea ratei reglementate de rentabilitate în distribuție

24 octombrie 2018
Distribuţie
energynomics

Electrica SA, împreună cu cele trei filiale de distribuție ale sale, a dat în judecată Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru a obține anularea ordinului prin care autoritatea a stabilit rata reglementată de rentabilitate în activitatea de distribuție. Electrica reclamă atât nerespectarea procedurii de consultare obligatorie înainte de modificarea metodologiei, cât și modificările introduse prin ordinul ANRE din 18 septembrie 2018.

Potrivit raportului publicat marți pe site-ul BVB, atât plângerile prealabile depuse la ANRE, cât și acțiunile în contencios administrativ depuse la Curtea de Apel București au fost inițiate la câteva zile după anunțul privind retragerea directorului general Cătălin Stancu de la șefia Electrica SA.

În septembrie, ANRE a stabilit valoarea ratei reglementate a rentabilității (RRR) care se va aplica distribuțiilor de electricitate operate de Enel, CEZ, E.On și Electrica de la 1 ianuarie 2019 la 5,66%, în următoarea perioadă de reglementare: 2019-2023. Nivelul este cu peste 25% mai mic față de cota aplicată în prezent de 7,7%.

Într-o poziție publică unitară, distribuitorii de energie electrică membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) s-au declarat extrem de îngrijorați cu privire la efectele negative pe care le vor avea asupra rețelelor și consumatorilor metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție a energiei electrice și reducerea ratei reglementate a rentabilității aplicată acestor tarife.

Companiile din ACUE consideră că scăderea tarifului de distribuție va fi aproape nul pentru factura finală a consumatorilor casnici, dar va conduce la pierderea unei contribuții la PIB de 13,7 miliarde de lei și la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de muncă în economie, în perioada 2019-2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *