Acţionarii Electrica Furnizare vor discuta aprobarea unui plafon total de finanţări pe termen scurt de 1,5 miliarde lei, care să fie contractate în 2022, pentru activitatea curentă a companiei. Finanţările vor fi garantate de Electrica SA, acţionar al Electrica Furnizare, în limita a 1,65 miliarde lei. Măsura se află pe ordinea de zi a AGA Electrica SA, convocată pe 21 martie.
Electrica Furnizare SA, filială a Grupului Electrica, s-a înfiinţat în 2011, prin fuziunea fostelor filiale Electrica Furnizare Muntenia Nord, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Furnizare Transilvania Sud. Electrica are 3,4 mld. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 48,8% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile EL înregistrează o scădere de 22% în ultimul an, pe fondul unor tranzacţii de 215 mil. lei, arată datele BVB citate de zf.ro.
Grupul Electrica are un program de investiţii de 300 de milioane euro. Cea mai mare parte a acestora sunt programate să se realizeze prin Distributie Energie Electrică Romania SA (DEER) și includ proiecte pentru modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, reducerea pierderilor de energie şi îmbunătăţirea fiabilităţii generale a reţelei în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Satu Mare.
Asticolul este total neclar. Zice ca Electrica Furnizare are nevoie de finantare dupa care da exemple de investitii pe care le face alta companie DEER (care face distributie). Ce are sula cu prefectura ?
Finantarea la Furinzare este pentru altceva nu pentru investii. Este sa sustina plafonarea si compensarea Guvernului facuta pe banii altora.
Am editat puțin pentru a face textul mai limpede! Mulțumim pentru semnalare!