Electrica a obținut aproximativ 1,95 miliarde de lei (444,31 milioane de euro) din oferta publică inițială (IPO) constând într-o ofertă de acțiuni la BVB și certificate globale de depozit (GDR) pe Bursa de Valori de la Londra. Prețul final a fost stabilit la 11 lei/acțiune și 13,66 dolari/GDR.
Oferta Electrica a fost subscrisă în proporţie de 200%, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, adăugând că a cerut sindicatului de intermediere să analizeze posibilitatea de a creşte cu 5 puncte procentuale tranşa acordată retailului din România, de la 15% la peste 20%.
„Obiectivul privind subscrierea a fost depăşit. 200% subscriere. Azi am cerut sindicatului de intermediere să analizeze posibilitatea, ţinând cont de oferta de pe retail, creşterea procentului acordat retailului, care era de 15%. Intenţia este de a acorda retailului din România peste 20%. Sindicatul de intermediere analizează această propunere. Vorbim despre cea mai mare intenţie de listare de pe piaţa de capital din România petrecută vreodată. Este prima privatizare pe care vrem să o realizăm folosind exclusiv piaţa de capital. Mă satisface nivelul de subscriere, unul confortabil. Majoritarea investitorilor instituţionali provin din România, Polonia, Anglia şi SUA”, a spus Nicolescu.
La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, directorul general al Direcţiei Generale de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, a declarat că IPO-ul Electrica a generat un răspuns semnificativ al investitorilor, mai ales că în Europa mai erau în derulare 22 de IPO-uri, din care unele au eşuat, cum ar fi Wizz Air, care nu a primit răspuns suficient de la investitori.
„Mediul ne-a fost ostil, chiar din prima zi de listare. Tranşa de 7% pentru retail mici a avut ca suport peste 12,4 milioane acţiuni şi a fost suprasubscrisă, cu peste 42 milioane de cereri, dintre care 8,5 milioane acţiuni solicitate în tranşa garantată care era de până la 10 milioane acţiuni. Restul sunt subscrieri pe tranşa deschisă. Investitorii mari au avut o alocare de 8% din ofertă, de 14,1 milioane acţiuni, care a generat o cerere de peste 120 milioane. Semnificativ. Subscrierea s-a dublat în ultima zi, asta spune mult”, a afirmat Dumitraşcu.
Investitorii de retail din România vor primi o tranşă mai mare
„Am convenit că este bine să bonusăm suplimentar pe retailul românesc. Vom vedea la ce înţelegere agreată de părţi vom ajunge. Prin alocare urmărim un al doilea obiectiv care ţine de evoluţia bună a acţiunilor pe piaţa secundară”, a precizat Dumitraşcu.
Electrica a exercitat dreptul de realocare a unui pachet de aproape 6% din acțiunile destinate investitorilor instituționali către tranșele investitorilor de retail și a anunțat indicii de alocare pentru aceștia, scrie Mediafax. Investitorii mari de retail vor primi 147 de acțiuni pentru fiecare 1.000 de titluri subscrise, în timp ce investitorii mici de retail care au subscris acțiuni cu discountul de 5% vor obține 330/1.000, arată anunțul postat de intermediarii ofertei pe Bursă.
Oferta cu discount suprasubscrisă de 8 ori
Investitorii mari de retail au subscris peste 120 milioane de acţiuni în cadrul ofertei Electrica prin 953 de ordine, cerere care depăşeşte de 8,4 ori volumul scos la vânzare conform prospectului pe acest segment, de 14,175 milioane de titluri. Cel mai mare ordin depăşeşte 3,5 milioane de acţiuni şi au fost introduse mai multe subscrieri pentru peste 3 milioane de titluri, potrivit brokerilor.
Investitorii mici de retail au subscris doar 8,271 milioane de acţiuni prin ordine pentru pachetul minim garantat de până la 1.000 de titluri, mecanism limitat la 10 milioane de titluri.
Pe tranşa cu discount pentru investitorii mici de retail au fost subscrise 33,995 milioane de acţiuni prin 4.473 de ordine, în condiţiile în care volumul disponibil după deducerea titlurilor alocate ordinelor garantate de până la 1.000 de acţiuni este de 4,132 milioane de acţiuni.
Oferta cu discountul de 5% acordat investitorilor mici care au subscris în primele cinci zile ale ofertei mai mult de 1.000 de acţiuni este astfel suprasubscrisă de 8,2 ori. Pe acest segment, acţiunile vor fi distribuite pro-rata, astfel că investitorii se pot aştepta să primească de circa opt ori mai puţine acţiuni faţă de volumul subscris.