Acasă » Electricitate » Electrica are un nou Consiliu de Administrație, cumpără de la FP pachetele minoritare

Electrica are un nou Consiliu de Administrație, cumpără de la FP pachetele minoritare

27 octombrie 2017
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Electrica a ales ieri, prin metoda votului cumulativ, un nou Consiliu de Administrație, format din șapte membri: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Bușu, Doina Elena Dascălu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Schoeber și Bogdan Iliescu. Totodată, AGA a aprobat achiziționarea de către Electrica a întregii participații deținute de Fondul Proprietatea (FP) la capitalul social al filialelor Electrica, urmând ca sarcina încheierii contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni să fie dusă la îndeplinire de către organele competente ale societății.

Prețul global al tranzacției este de 752.031.841 RON, după cum urmează: un preț total de 209.744.928 RON pentru 21,9999979% din capitalul social al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A.; un preț total de 201.702.667 RON pentru 22,00001% din capitalul social al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A.; un preț total de 173.504.365 RON pentru 21,9999981% din capitalul social al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A. și un preț total de 167.079.881 RON pentru 22,000027% din capitalul social al Electrica Furnizare S.A., precizează compania.

”Finalizarea tranzacției determină un nivel al Ratei Interne de Rentabilitate (IRR) estimat de 15%, conform analizei de oportunitate realizată de un consultant în afaceri din Big4, ceea ce reprezintă cel mai bun plasament posibil în condițiile pieței actuale și la un nivel de risc comparabil”, spun oficialii Electrica. Tranzacția nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, așa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 RON. Până la momentul tranzacției, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368.150.110 RON. Finalizarea tranzacției implică creșterea valorii dividendelor atribuibile acționarilor Electrica SA cu dividendele corespunzătoare participațiilor FP, de aproximativ 22% în filiale.

„După câțiva ani de negocieri, acționarii companiei au aprobat astăzi, cu largă majoritate, achiziția participațiilor deținute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica. Această tranzacție este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica și, totodată, lipsa altor oportunități de investiții comparabile ca rentabilitate și risc. Este important, de asemenea, că începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acționarii Electrica SA va crește corespunzător participației de 22% a FP în filiale. Aprobarea tranzacției întărește premisele implementării programelor de transformare sustenabilă a companiei și, totodată, de viziune unitară la nivelul filialelor”, a spus Cătălin Stancu – director general Electrica SA.

Ministrul Toma Petcu salută deciziile AGA

”Salutăm deciziile AGA Electrica de astăzi, care vor da coerență planurilor de dezvoltare a companiei în viitor și vor genera o viziune mult mai compactă pe termen lung”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu. ”În primul rând Ministerul Energiei subliniază reușita achiziționării pachetelor de acțiuni deținute de Fondul Proprietatea la 4 filiale ale Electrica. Nu este prima dată când compania încearcă să ducă la bun sfârșit această tranzacție. Acest proces a fost inițiat încă din 2014 iar anul trecut a eșuat.

Astăzi, achiziția a fost finalizată în condiții bune pentru Electrica și pentru statul român: 752 de milioane de lei (fără nicio altă obligație față de FP) pentru pachetele care însumează 22% dintre acțiunile fiecărei filiale”, a mai spus Petcu. Astfel, Ministerul Energiei, în calitate de cel mai mare acționar al Electrica SA, a contribuit, prin reprezentanții săi, la unul dintre „cele mai bune plasamente posibile în condițiile actuale de piață” ale companiei, așa cum este confirmat de evaluatorii independenți (Mazars și Accento), fundamentat de KPMG și validat de o bancă internațională (Unicredit), a mai spus ministrul, conform unui comunicat.

Ministerul Energiei, prin reprezentanții săi, a acordat majoritatea voturilor sale unui candidat independent de altă naționalitate în Consiliul de Administrație al Electrica, semn că dezvoltarea companiei depinde în primul rând de experiența oamenilor care se regăsesc în forul de conducere. De asemenea, voturile reprezentanților ministerului au susținut și foști administratori, care, prin activitatea lor au demonstrat și au reprezentat eficient interesele Electrica SA .

Nu în ultimul rând, în Consiliul de Administrație au fost alese persoane noi pe care istoricul profesional anterior le recomandă ca fiind potrivite pentru a reprezenta interesele statului în conducerea Electrica SA, a mai spus Petcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *