Grupul Electromontaj anunță încheierea unui parteneriat cu operatorul național finlandez de transport al energiei electrice, Fingrid, pentru realizarea unei noi linii de înaltă tensiune. Realizarea liniei electrice aeriene de 400 kV + 100 kV dintre Huittinen și Forssa (69 de kilometri) este un proiect care începe în 2023 și se va termina în 2025.
Electromontaj va pregăti terenul pentru construcție, prin demolarea construcțiilor de orice fel de pe traseul pe care îl va parcurge noua linie, inclusiv mutarea unei linii deja existente, 100 kV Kolsi-Fors. Pentru noua linie vor fi necesari 261 stâlpi pentru segmentul de 400 kV și 31 pentru segmentul de 110 kV, care vor fi produși în unitatea de producție proprie a Electromontaj, Fabrica de Stâlpi Metalici Zincați din București.
„Intrarea pe piața din Finlanda înseamnă pentru noi o nouă validare a calității execuției proiectelor de acest fel” spune Ionuț Tănăsoaica, Director General Electromontaj. Proiectul din Finlanda se alătură celorlalte proiecte internaționale aflate în desfășurare, ale Electromontaj, câștigate prin licitații, printre care proiectele de reconductorare a liniilor aeriene de înaltă tensiune din Olanda pentru operatorul național de transport al energiei electrice Tennet sau modificarea de linii electrice aeriene în Iordania, pentru operatorul de transport de energie electrică NepCo.
Pe plan local Electromontaj are peste 200 de proiecte active de realizare a infrastructurii necesare transportului de energie electrică atât prin linii de înalta tensiune, aeriene și subterane, cât și stații electrice de transformare, parcuri eoliene, proiecte de tracțiune urbană, tracțiune feroviară, retehnologizări de centrale hidroelectrice, dar și infrastructură electrică pentru sisteme de irigații.
Despre Electromontaj
Cu peste 2.000 de angajați, Electromontaj este o companie de construcții montaj, înființată în 1949, cu sediul în România, cu proiecte în întreaga lume, lider pe piața construcțiilor energetice din România. Din grupul Electromontaj fac parte companiile Emfor, Iproeb, Electrotehnica și Hidroconstrucția, alături de unitățile de producție proprii din București (Fabrica de Stâlpi Metalici Zincați) și Câmpina (Fabrica de Cleme și Armături), precum și Stația de Încercări Stâlpi, din București.