În prezent, în cadrul Ministerului Economiei și Energiei (MEEMA) se lucrează la realizarea coordonării Strategiei Energetice Naționale cu Planul pentru Schimbări Climatice (PNIESC), a explicat la Energy Strategy Summit Elena Popescu, Director, Direcția Politici Energetice Tranziție și Regenerabile, MEEMA.
”Textul Strategiei Energetice a trebuit să fie revizuit corespunzător. El va fi transmis Ministerului Mediului și va fi disponibil pe site-ul ministerului – unde vom regăsi atât textul Strategiei, cât și Raportul de Mediu și Studiul de Evaluare Adecvată, revizuite corespunzător”, a spus Popescu.
”Strategia trebuie gândită în context regional și european. Și planurile integrate au fost discutate la nivel regional, cu statele vecine, a fost un schimb de informații între statele europene și mai ales între statele vecine. Sunt importante toate investițiile, pentru a ne adapta și a construi un nou sistem energetic adaptat noilor reglementări europene, noului Pachet care a fost adoptat anul trecut, Pactului Ecologic european, cu tot ce derivă din acest Pact. Este nevoie să ne adaptăm întregul sistem energetic și întreaga economie noilor orientări”, susține Popescu.
”România este într-adevăr într-un context care îi oferă potențialul de avea un rol aici, în regiune. Dar pentru asta este nevoie să ne mișcăm foarte rapid cu niște investiții necesare pe întreg lanțul. Când vorbim de generare, vorbim despre o trecere cât se poate de rapidă, atât cât permite întărirea rețelei, cât permit problemele sociale pe care le generează tranziția de la cărbune la gaze și regenerabile. Viața cărbunelui devine din ce în ce mai grea, din cauza creșterii prețului certificatelor de CO2 și a noilor reguli de piață pe care le impune noul pachet legislativ pentru piața internă. Regenerabilele trebuie să crească, însă nu pot crește oricum, e nevoie de întărirea rețelelor și de capacități de stocare, precum și de creșterea interconectărilor. Toate aceste acțiuni sunt incluse în PNIESC și au fost incluse acum și în Strategia Energetică – unele existau, altele au fost adăugate. Atât prin PNIESC, cât și prin Strategie, noi, la Ministerul Economiei și Energiei dorim să dăm semnale clare în piață referitoare la direcția în care ar trebuie să meargă România pentru a face față acestei revoluții tehnologice în domeniul energetic și în întreaga economie”, a afirmat Popescu.
”Sperăm ca Strategia Energetică revizuită să obțină avizul de mediu în cel mai scurt timp și apoi să trecem la evaluarea strategică de mediu a PNIESC, care este finalizat, este transmis la Comisia Europeană, sub rezerva că va fi supus evaluării strategice de mediu. După ce aceasta va fi finalizată, o să revenim cu Planul național final adoptat de Guvern”.
Ea a mai explicat că mecanismul Contractelor pentru Diferență va fi aplicat din 2022 și va viza o plajă mai largă de resurse, nu doar energia nucleară.