Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) nu va fi adoptat de Guvern până la 30 iunie, aşa cum prevede Regulamentul de guvernanţă al Uniunii energetice, a declarat Elena Popescu, director general adjunct al Direcţiei Politici Energetice şi Green Deal din cadrul Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.
„Avem Planul Naţional Energie Schimbări Climatice, cu revizuirea acestuia, care trebuie adaptat la noile ţinte stabilite prin pachetul Green Deal. Avem Strategia de hidrogen, care este jalon în PNRR şi încearcă cumva să fie cât mai realistă, sau încercăm, cel puţin în activitatea noastră, în activitatea de lucru cu consultanţii şi cu DG Reform, încercăm să avem în final o strategie adaptată la la realităţile din România, la ambiţiile pe care ni le-am stabilit prin Planul Naţional Energie Schimbări Climatice. Am primit recomandările Comisiei Europene în care întotdeauna se susţine că nu suntem suficient de ambiţioşi, deci pune presiune şi încercăm să revizuim şi să facem o remodelare a Planului Naţional Integrat Energie, Schimbări Climatice. Ne dorim ca, până spre sfârşitul lunii aprilie, să avem un text revizuit al Planului. Trebuie să fim realişti şi să comunicăm exact cum stau lucrurile: nu vom avea la 30 iunie un PNIESC adoptat prin Hotărâre de Guvern, aşa cum prevede Regulamentul de guvernanţă al Uniunii Energetice că ar trebui să îl predăm. Ce ne dorim să avem până la acea dată este un text final care să fie într-o etapă avansată de evaluare strategică de mediu. După cum ştiţi, procedura de evaluare strategică de mediu e o procedură de durată. Trece prin toate procedurile de dezbateri, de analize din partea consultanţilor care lucrează în Ministerul Mediului. Când vom avea avizul de mediu abia atunci vom putea adopta PNIESC revizuit prin Hotărâre de Guvern”, a afirmat Popescu.
Reprezentanta Ministerului Energiei a menţionat că, pe segmentul de regenerabile, „e puţin probabil să ajungem la 41%” de la 36,2% cât este în PNIESC.
„Referitor la această tranziţie şi aşa cum reflectă Planul Naţional Integrat, România şi-a asumat un obiectiv ambiţios pentru strategia pe termen lung, de neutralitate climatică până în 2050. Acest angajament este asumat la nivel politic, dar la elaborarea PNIESC toate ministerele responsabile pentru implementarea politicilor în sectoarele economice, normal că se uită cu foarte mare atenţie şi ei îşi asumă ceea ce pot face până în 2030. În ultima lună, a apărut şi comunicarea Comisiei Europene privind ţintele pentru 2040. Pot să că spun că este un proces de dezbatere cu celelalte ministere. Dacă ne referim la ţinta pe regenerabile, care este cea mai discutată, la noi în PNIESC este 36,2% şi încercăm să o creştem prin această remodelare pe care o facem pe baza consultărilor şi recomandărilor Comisiei. Vă spun cu toată sinceritatea că este puţin probabil să ajungem la 41% cât iese din acea formulă mult-discutată, anexă la Directivă. Pentru procesul de tranziţie de decarbonare vom utiliza sursele de care dispune România, pentru că suntem o ţară cu potenţial într-un mix energetic echilibrat şi mergem şi către decarbonare. Gazul ştim că este o componentă care este în mari discuţii la acest moment. Noi susţinem, fiind şi un stat care are sursă proprie de gaze naturale, pe care se bazează şi statele din vecinătatea noastră, că va face parte în continuare din acest proces de decarbonare şi mai ales în procesul de înlocuire a capacităţilor de cărbune”, a subliniat Elena Popescu.
Dragos Tudorache – europarlamentar Renew, chair AI committee a declarat ca ‘ Spoke to @Cat_Zakrzewski from @washingtonpost during a @PostLive interview about the global race to develop AI regulations, and the balance that the #AIAct found between protecting the rights of citizens, while not stifling innovation. ‘. Intra pe noul meu blog de analiza a alegerilor europarlamentare https://europarlamentare2024.wordpress.com/ pentru a urmari analiza completa a alegerilor europarlamentare de anul acesta