Acasă » Electricitate » Ember: Sistemul energetic european a trecut cu bine peste iarnă datorită cererii scăzute și regenerabilelor

Ember: Sistemul energetic european a trecut cu bine peste iarnă datorită cererii scăzute și regenerabilelor

28 aprilie 2023
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Sistemul energetic al Europei a rezistat unei ierni problematice cu ajutorul cererii reduse, combinată cu generarea record din surse regenerabile. O „revenire” a cărbunelui nu s-a materializat niciodată, deoarece energia din cărbune a UE a scăzut comparativ cu iarna trecută, arată un nou studiu Ember.

„Pe măsură ce Europa se îndrepta spre sfârșitul anului 2022, criza gazelor împreună cu producția scăzută de energie nucleară și hidroelectrică au dus la îngrijorări cu privire la modul în care țările Uniunii ar putea ține luminile aprinse în timpul iernii. Acum, privind în urmă, în ultimele șase luni, este clar că sistemul energetic al Europei a scăpat cu succes de criză”, arată studiul.

Autorii au conchis că majoritatea statelor membre au redus cererea de vârf cu 5% sau mai mult în timpul iernii, așa cum prevede legislația de urgență a UE.

„Reducerile cererii de energie în UE din această iarnă au evitat costuri cu energia electrică de 12 miliarde EUR. De asemenea, cu o cotă de 40%, sursele regenerabile au generat pentru prima dată mai multă energie electrică în UE decât combustibilii fosili, pe timpul iernii”.

Electricitate în valoare de 12 miliarde EUR economisită în întreaga UE în timpul iernii

Aproape fiecare stat membru și-a redus cererea de energie electrică pe timpul iernii, deși un grup mic de țări a reușit să atingă obiectivul de reducere voluntară de 10% stabilit de legislația de urgență. Cererea totală de energie electrică a UE a scăzut cu 6% față de media ultimilor cinci ani, economisindu-se energie electrică în valoare de 12 miliarde EUR pe timpul iernii (noiembrie-martie). Aceste reduceri ale cererii au contribuit la securitatea aprovizionării, au creat economii de gaze pentru alte utilizări și au împiedicat majorarea producției de cărbune.

Energiile regenerabile generează mai multă energie decât combustibilii fosili în timpul iernii, pentru prima dată

În timp ce generarea de combustibili fosili a scăzut cu 12% față de anul precedent, din cauza unei scăderi semnificative a cererii de energie, sursele regenerabile au crescut, depășind pentru prima dată ponderea combustibililor fosili în mixul energetic al UE. Energiile regenerabile au reprezentat 40% din producția UE între octombrie și martie, combustibilii fosili având o pondere  de 37%. Cărbunele a scăzut cu 11% (-7 TWh) și gazul cu 13% (-38 TWh), comparativ cu iarna anterioară.

Energia pe bază de cărbune a scăzut în 15 din 18 țări UE cărbune pe timpul iernii

Din cele 18 țări din UE care continuă să folosească cărbunele, 15 și-au redus producția în iarna anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Singurele țări care au crescut producția pe cărbune au fost Italia, Finlanda și Ungaria. Unitățile pe cărbune „în revenire” au funcționat doar la o medie de 27% din capacitatea lor completă, în timpul iernii.

17 state membre ale UE au redus cererea de vârf cu 5% sau mai mult

Legislația UE de urgență din octombrie 2022 a introdus un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie cu 5% în orele de vârf. Analiza datelor orare din această iarnă și din cele cinci ierni anterioare arată că majoritatea statelor membre au reușit acest lucru. Aceste acțiuni aproape sigur au redus riscurile de adecvanță a sistemului, au redus consumul de gaze și au limitat apariția unor creșteri și mai mari ale prețurilor.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *