Acasă » Electricitate » Emil Boc: Digitalul și eficiența sunt instrumentele viitorului

Emil Boc: Digitalul și eficiența sunt instrumentele viitorului

26 aprilie 2021
Digitalizare
Bogdan Tudorache

Clujul este conectat direct la ceea ce se întâmplă astăzi în Europa, iar țintele Uniunii Europene, printre care și Rennovation Wave – valul renovărilor și Digital Decade – decada digitală – a spus Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, în cadrul conferinței „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”, organizate de Energynomics.

Dacă se păstrează actualul ritm al renovărilor în Uniunea Europeană, ne trebuie 124 de ani ca să ajungem la țintele anului 2050, susține Boc. ”Planurile de reziliență ale statelor membre vor include o componentă extrem de consistentă pe acest segment – de clădiri publice și private, pe segmentul reabilitării – cu tot ceea ce înseamnă tehnologii verzi, nepoluante” a spus edilul.

În ceea ce privește Decada Digitalizării (Digital Decade), Boc afirmă că Clujul a făcut deja demersurile pentru a deveni un oraș inteligent. ”Cei care vor înțelege că aceste dimensiuni vor fi cele ale viitorului, vor fi câștigători”, a mai spus Boc. ”Noi am creat o strategie prin care să potențăm la maximum orașul, în centrul strategiei aflându-se conceptele de green (regenerabile), digital și resilience (sustenabilitate)”, a mai spus Boc, făcând referire la centrarea strategiei pe cunoaștere; Cluj-Napoca este unul din cele mai importante centre universitare din România.

”Capacitatea de a lucra împreună este cheia. Nu primarul decide ce se va întâmpla în oraș, dimensiunea eco, nu ego, bazată pe o multiplă colaborare, în care administrația publică este doar o componentă a ecosistemului local, alături de cetățeni, mediul privat, ONG-uri”, spune Boc. ”Nu există mai mare obstacol decât ego-ul, în realizarea unor mari proiecte”.

În strategia digitală, Clujul urmează ca model țări precum Estonia. ”Cetățeanul trebuie să vină la primărie doar pentru certificatul de naștere, pentru căsătorii, la starea civilă, să-și transfere proprietatea. Pentru celelalte activități, trebuie să aibă dimensiunea digitală”, a adăugat el.

”Eu cred că la sfârșitul anului viitor vom avea instalate toate procesele digitale. Am înființat ieri (21 aprilie, n.r.) departamentul de Transformare Digitală a Primăriei”. Astfel, toate plățile se vor efectua digital, și toate permisele vor putea fi în curând emise digital. ”De la începutul lunii aprilie, eu semnez majoritatea documentelor digital, cu mici excepții. Acum suntem în proces de achiziție a 977 de semnături digitale, pentru toți funcționarii – de la mic la mare”.

Totodată, obiectivul orașului Cluj-Napoca este de a fi neutru din punct de vedere al emisiilor până în 2045, cu țintă intermediară 2030, când noxele vor fi reduse cu 10%, iar spațiile verzi vor crește cu 15%. ”Avem proiecte în lucru de 100 de milioane de euro pentru 190 de hectare de spații verzi”.

În același timp, obiectivul pentru transporturi este ca din 2026 întreaga flotă să fie verde – nepoluantă. În prezent, doar 50% din flota publică răspunde acestui deziderat. Clujul are în construcție o linie de metrou, iar în iunie va implementa ”Vinerea verde”, proiect prin care toți locuitorii vor circula gratis în cadrul transportului public.

Cluj-Napoca a achiziționat deja 50 de autobuze și troleibuze electrice prin fonduri europene, și va achiziționa 24 de tramvaie și alte vehicule până ce parcul va atinge cifra de 374 de vehicule verzi.

”Metroul este o realitate – terminăm în octombrie studiul de fezabilitate, este prins în finanțare la PNRR și se poate realiza în funcție de negocierile cu CE până în 2026, când trebuie încheiat proiectul, pe cât posibil toți cei 16 km”. Infrastructura electrică va fi și ea refăcută, incluzând atât stații de încărcare lentă cât și rapidă. ”Nu vă ascund că lucrăm și la dimensiunea bazată pe hidrogen. Putem să cumpărăm 12 autobuze autonome, vom cumpăra 2 anul acesta”, a mai spus Boc.

În ceea ce privește eficiența energetică, proiectele se bazează pe tehnologie avansată, iluminatul urmând să fie complet modernizat până în 2023. Și regia de termoficare a municipiului Cluj-Napoca este în plin proces de restructurare pe bază de soluții regenerabile. Deocamdată, însă, funcționează, ca și în București, cu subvenții.

Conferința „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Industrial Software, Bjorn Heizung, Claritech, Eaton, EnergoBit, Horvath & Partners, SAS România & Moldova, Wiren.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 240 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *