Acasă » Electricitate » Emil Boc: Municipalitatea Cluj și-a propus să construiască o unitate de producție a hidrogenului

Emil Boc: Municipalitatea Cluj și-a propus să construiască o unitate de producție a hidrogenului

13 mai 2024
Biomasă
energynomics

Municipalitatea Cluj și-a propus să construiască o uzină care să producă hidrogen – inclusiv din deșeuri – pentru trenul metropolitan și termoficarea orașului.

“Ne dorim să avem o flotă de astfel de autobuze în oraș, uzină de producere și stație de încărcare de hidrogen, alături de cealaltă componentă, cea electrică, fiindcă nu se exclud. Vrem să producem energie pe bază de hidrogen la compania de termoficare, dar și să avem rame de tren metropolitan tot pe baza acestui combustibil, cu finanțare pe Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Uzina și stația de încărcare sunt investițiile majore când vorbim despre hidrogen; autonomia unui asemenea autobuz e de 350 km, se încarcă în 10 minute, mai repede decât cel electric. Nu putem să facem uzina doar pentru autobuze, vrem să gândim, cu Universitatea Tehnică (UTCN), un proiect pe hidrogen pentru termoficare, deșeuri. Să conectăm orașul la cele mai înalte tehnologii”, a spus edilul Emil Boc, potrivit Transilvania Business.

“Să sperăm că vor scădea prețurile pentru astfel de autobuze, la început se făceau achiziții la 1,5 milioane de euro unitatea, în prezent au ajuns la 0,5 milioane. Orice tehnologie nouă este scumpă la început, până se generalizează. În România trebuie însă să trecem de la autobuze și stații cu hidrogen la ecosisteme sau văi cu hidrogen. Să venim cu producerea de hidrogen din surse regenerabile, să decarbonizăm nu doar transportul local, ci și industria, trenurile, aeroportul, avioanele. Să producem energie din mai multe surse, când una dintre ele lipsește, dar să stocăm energia când avem surplus. Mi-ar plăcea să văd prima vale de energie din România la Cluj”, a arătat Mirela Atanasiu, director executiv al Clean Hydrogen Partnership (CHP).

Un autobuz Toyota cu pile de combustibil pe bază de hidrogen, produs în Portugalia, este testat timp de mai multe zile la Cluj-Napoca, pe liniile 5, 30, 35, 44 și 45, printr-un proiect cu fonduri europene. Călătoriile sunt gratuite în faza de testare.

La testele care au început de la Cluj Arena au participat ambasadorul Marii Britanii, Giles Matthew Portman, reprezentanți ai ecosistemului de inovare din România, autorități locale, reprezentanți ai CHP, Hydrogen Europe, ERM, dar și de la Ministerele Investițiilor și Proiectelor Europene, Energiei, Transporturilor, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Evenimentul este parte a programelor europene JIVE, de promovare a noii tehnologii în Europa Centrală și de Est. Clujul găzduiește turneul de promovare a autobuzelor cu hidrogen ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate din fonduri europene prin CHP. Inițiativa va fi urmată, anul acesta, și de alte orașe din Grecia, Bosnia Herțegovina și Bulgaria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *