Persoanele fizice și micii agenți economici sunt încurajați să își instaleze mici unități de producție de energie regenerabilă după ce ANRE a aprobat normele care vor subvenționa timp de 15 ani instalarea și operarea de către consumator a unor echipamente de până la 1MW pentru eoliene, fotovoltaice și microhidrocentrale, și de până la 2 MW pentru biomasă și biogaz. În conformitate cu declarațiile vicepreședintelui ANRE Emil Calotă, „era marilor investiţii în regenerabile a apus. Începe era micilor investiţii, unde beneficiarii direcţi sunt consumatorii – persoane fizice şi companii mici.
Consumatorii sunt încurajaţi să îşi monteze mici unităţi de producţie de energie verde printr-un sistem tarifar care este mult mai generos decât actuala schemă de sprijin acordată marilor investitori din domeniu. Este normal ca aceste tarife să fie mai mari deoarece tehnologia de microproducţie este scumpă şi trebuie să fie amortizată într-un interval de timp acceptabil.”
Producția descentralizată de energie regenerabilă nu va avea nevoie de licență ori autorizație. Emil Calotă a subliniat că o înregistrare ca Persoană Fizică Autorizată (PFA) va fi suficientă. În ceea ce privește tarifele reglementate, singura creștere a acestora va fi doar indexarea cu rata inflației, iar „veniturile fixe vor fi predictibile, iar achiziţia de mici unităţi de producere a energiei curate va putea fi finanţată mai uşor de bănci”, a mai spus Emil Calotă.
În ceea ce privește modalitatea de încasare a TVA, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Dan Manolescu a declarat că ministerul studiază „o soluţie de aplicare a TVA-ului pentru cazurile în care gospodăria produce mai mult decât consumă. Părerea mea este că trebuie aplicat TVA numai pe energia rămasă neconsumată şi trebuie să vedem cum poate fi reglementat acest lucru”.