Regimul de TVA pentru producătorii de energie din surse regenerabile ar trebui modificat, în condiţiile în care aceştia plătesc TVA pentru toate certificatele verzi primite, indiferent dacă acestea sunt sau nu vândute, a declarat Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE.
Schema de sprijin actuală ar trebui reconsiderată, cu aprobarea Consiliului Concurenței și a Comisiei Europene, în așa fel încât operatorii din sectorul energiei regenerabile să nu intre și mai mult în dificultate, a subliniat oficialul ANRE.
“În acest moment este clar că piaţa de certificate verzi este distorsionată. Pentru a remedia situaţia, luăm în calcul diverse variante, însă niciuna nu va elimina preţul minim, pentru că acest lucru ar duce practic la desfiinţarea schemei de sprijin. Nu se poate elimina nici preţul minim, nici cel maxim. Totodată, putem discuta şi o relaţie între cota de energie regenerabilă şi preţul minim, care să crească gradul de predictibilitate”, a mai precizat Emil Calotă, citat de Agerpres.
Modul actual de funcționare al schemei de certificate verzi a dus la un excendent de titluri pe piață de circa 5 milioane de unități, iar cumulul de factori (reducerea schemei, vânzarea mult diminuată și impozitarea la emitere) au făcut ca 30% dintre operatori să ajungă în risc de insolvență sau faliment, au explicat în repetate rânduri asociațiile patronale de profil.