Acasă » Electricitate » Emil Yankov (TEZ): Investitorii au în plan parcuri solare de 24.000 MW în Bulgaria

Emil Yankov (TEZ): Investitorii au în plan parcuri solare de 24.000 MW în Bulgaria

24 septembrie 2022
Electricitate
energynomics

Operatorul de transport din sistemul electro-energetic bulgar a primit cereri de conectare la rețea pentru mai mult de 24.000 MW în proiecte fotovoltaice, a declarat Emil Yankov, Business Development Manager la Trakia Economic Zone (TEZ). TEZ se pregătește să devină neutru în carbon până în 2040 și investește masiv în crearea unei infrastructuri de energie verde pentru clienții săi actuali și viitori.

„În 2020 am decis să devenim neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2040. Am instalat deja o centrală fotovoltaică de 10 MW. Vrem să fim atractivi pentru investitorii străini”, a declarat Yankov, la conferința „Abordare regională Sofia – Energia circulă în ambele sensuri”, organizată de Energynomics.

TEZ operează peste 60 de zone economice în Bulgaria, unde sunt active peste 250 de companii, majoritatea internaționale. Compania și-a început activitatea în 1995 și de atunci a atras investiții de peste trei miliarde de euro. TEZ se așteaptă la câteva investiții mari în Bulgaria și a creat infrastructura necesară companiilor. Una dintre investiții este cea mai mare fabrică de biciclete electrice din Europa, care va produce peste un milion de biciclete în 2025.

„În următorii cinci ani numărul de mașini electrice va crește și acesta este un alt lucru la care să ne gândim. Avem instalații de baterii de 250 GW în conductă. Căutăm, de asemenea, producători de baterii și dorim să atragem mai multe companii în domeniul EV. În luna martie a anului viitor ne așteptăm ca o companie românească de siderurgie să înceapă producția în Bulgaria. Chiar acum suntem în faza de pregătire a ultimelor detalii ale contractului”, a mai spus Yankov.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI EMIL YANKOV

În același timp, prețurile la energie electrică au crescut enorm, la nivelul de 40-50 de cenți pentru kWh, ceea ce afectează majoritatea companiilor. „Acest preț nu va scădea în următorii doi sau trei ani. Va urca. Toate companiile caută soluții și ne întreabă ce le putem oferi în acest sens. Aceste companii doresc prețuri predictibile și stabile ale energiei electrice bazate pe contracte bilaterale de achiziție a energiei (PPA). Mulți investitori, inclusiv cei mari, vor contracte pe 20 de ani printr-un PPA ca să aibă acces la prețuri stabile și la furnizare sigură”, potrivit Yankov.

Conferința „Abordare regională Sofia – Energia circulă în ambele sensuri” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Electro-Service RB, Kawasaki Gas Turbine Europe, Signify.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *