Emily Olson, Vicepreședinte Comunicare şi Afaceri externe pentru Coridorul sudic, BP
un interviu de Alice Sapcaliu, GBC
Proiectul coridorului Southern Gas este unul strategic pentru Europa, pentru că transportă gazul de la Shah Deniz către Occident. Vă rugăm ne daţi ultimele informaţii cu privire la stadiul actual al proiectului și să ne spuneţi care sunt obiectivele pe termen scurt și lung?
Pentru Coridorul Southern Gas, cel mai important lucru este acum să recunoaștem că acest proiect este în curs de desfășurare în toate cele șase țări implicate: Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Albania și Italia. Operaţiunile offshore și extinderea conductei South Caucasus, gazoductele TANAP și TAP sunt în curs de dezvoltare și încep să se apropie, ceea ce este o etapă extraordinară pentru un proiect de asemenea dimensiuni.
Aşa că ne concentrăm în principal pe a ne asigura că oamenii înțeleg că acesta este un proiect real, nu un „vis iluzoriu”. În Georgia și Azerbaidjan sunt 27.000 de oameni care lucrează la proiect, iar această secțiune este de circa 80% gata. Pentru TANAP peste 6.000 de persoane lucrează în Turcia. Grecia a început, de asemenea, construcția, iar secțiunea albaneză se află în curs de realizare de peste un an de zile. Pentru proiectul TAP se lucrează deja în stadii incipiente în Italia.
Nu doar construcția conductei este în plină desfășurare, dar gazul care va fi transportat a fost deja vândut. Avem 11 cumpărători de gaze, pe baza unor acorduri de comercializare a gazelor pe termen lung.
Pe termen scurt, obiectivele noastre sunt să continuăm să lucrăm în condiții de siguranță și respectând termenele asumate. Până în prezent, au fost executate peste 20 de milioane de ore de lucru la acest proiect, cu performanțe de siguranță excelente.
Primele volume de gaze vor ajunge în Turcia, la Eskișehir, în 2018, iar apoi în Europa, din 2020.
Care sunt provocările cheie în proiectele transfrontaliere din perspectiva dumneavoastră?
Orice proiect de asemenea dimensiuni va veni întotdeauna cu provocări, fie ele tehnice, non-tehnice, politice sau culturale. În cazul proiectelor transfrontaliere este obligatoriu ca guvernele să sprijine operaţiunile de dezvoltare. Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Italia se implică foarte mult şi contribuie la un dialog tot mai deschis și mai transparent. Vrem să ne asigurăm că lucrăm în parteneriat cu guvernele pentru a ne asigura că răspundem nevoilor comunitățile locale, că sunt îndeplinite cerințele guvernelor și că facem tot posibilul pentru a avea un impact pozitiv în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea.
Din perspectivă tehnică, la proiectul Shah Deniz forăm 26 de puțuri în Marea Caspică. Construim două noi platforme off-shore legate de ţărm și 500 de kilometri de infrastructură submarină care va lega sondele cu terminalul de la ţărm. De asemenea, extindem terminalul Sangachal din Azerbaidjan.
Coridorul Southern Gas va juca un rol foarte important pentru geopolitica regiunii. În opinia dumneavoastră, cum ar trebui ca țările implicate în proiect să valorifice posibilitatea de a deveni hub-uri regionale de gaz?
Coridorul Southern Gas și Shah Deniz vor oferi 16 mmc de gaz pe an. 6 mmc vor merge anual în Turcia, un miliard a fost vândut în Grecia, un alt miliard a fost vândut în Bulgaria, iar 8 mmc de gaze pe an au fost vândute în Italia.
Aceasta creează o mare oportunitate pentru ca ţările din Europa de Sud-Est să investească în interconectivitate. Coridorul Southern Gas va fi catalizatorul pentru mai multe proiecte de interconectare.
Interconectările fac parte din obiectivele strategice ale acestui proiect și vor deschide piețele din regiune.
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la a 4-a ediţie a Conferinței Black Sea Oil and Gas. Ați putea să ne spuneţi care sunt așteptările dumneavoastră pentru această ediţie?
Este întotdeauna util să auzim cum văd şi alții perspectivele de dezvoltare ale piețelor de gaze naturale din Europa, precum și diverse puncte de vedere din partea companiilor și a guvernelor.