Acasă » Interes general » Macroeconomie » Emisiile de dioxid de sulf de la Romag Termo depășesc de 10 ori cotele admise

Emisiile de dioxid de sulf de la Romag Termo depășesc de 10 ori cotele admise

23 august 2013
Electricitate
energynomics

România riscă sancțiuni financiare din parte Comisiei Europene dacă nu reduce drastic emisiile de dioxid de sulf de la Romag Termo. Unitatea de la Drobeta Turnu Severin este o sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare.

Trebuie luate măsuri rapide, astfel încât să nu punem în pericol sănătatea cetăţenilor

rovana_plumb_13425900Ministrul Mediului Rovana Plumb a anunțat că România este în procedură de infringement în ceea ce priveşte nerespectarea directivelor asumate în tratatul de aderare la Uniunea Europeană cu privire la mediu. „Suntem în monitorizare şi încercăm cu Agenţia de Mediu, cu Garda de Mediu şi conducerea RAAN să găsim o soluţie astfel încât să răspundem la data de 30 septembrie Comisiei de măsurile pe care le luăm. Este necesar să se facă anumite investiţii”, a declarat Rovana Plumb.
Procedura de infringement presupune un avertisment al Comisiei Europene privind rezolvarea problemelor de mediu, în caz contrar organismul urmând să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie, care este competentă cu stabilirea sancţiunilor pecuniare pentru nerespectarea directivelor asumate în tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Dioxidul de sulf emanat în cantităţi mari afectează organismul uman

Ministrul Plumb a precizat că în momentul de faţă nu sunt aplicate sancţiuni financiare, ci este nevoie de anumite clarificări pe care România trebuie să le transmită Comisiei Europene. „Prioritatea noastră la nivelul Ministerului Mediului este să respectăm şi să protejăm sănătatea cetăţenilor, iar în al doilea rând, bineînţeles, este aceea de a respecta angajamentele asumate în tratatul de aderare, domeniul mediului este singurul reglementat în proporţie de 100% de Uniunea Europeană prin diversele acte normative”, a explicat Plumb.
Rovana Plumb a declarat că emisiile de dioxid de sulf sunt de zece ori mai mari decât cele cele admise.
„Este o depăşire de zece ori mai mare decât limita admisibilă de dioxid de sulf. Trebuie luate măsuri rapide, astfel încât să nu punem în pericol sănătatea cetăţenilor”, a spus ministrul Mediului.

RAAN are datorii de 800 de milioane de lei

RAAN se află în prezent într-un proces de reorganizare, având datorii către furnizori de peste 800 de milioane lei. Din cauza datoriilor neachitate, furnizorii de servicii au apelat la executorii judecătoreşti şi s-a pus sechestru pe autoturisme, locomotive, clădiri, terenuri şi chiar pe sediul regiei din Drobeta Turnu Severin.
În urmă cu două săptămâni, mai multe maşini deţinute de RAAN au fost ridicate în contul creanţelor, iar sediul central al unităţii, de pe Bulevardul Nicolae Iorga din Drobeta Turnu Severin, a fost scos la vânzare, licitaţia urmând să aibă loc în 18 septembrie. Potrivit Mediafax, executarea sediului se face la cererea SC TPU Drobeta SA, societate deţinută de omul de afaceri Constantin Bădescu, care a avut diverse contracte de prestări servicii cu Regia.

390 de disponibilizați în 2013 de la RAAN

Aproape 400 de anagajați ai Regiei îşi vor pierde anul acesta locurile de muncă. Salariaţii RAAN vor beneficia, conform Ordonanţei de Urgenţă privind protejarea persoanelor disponibilizate, atât de o indemnizaţie de şomaj, cât şi de plăţi compensatorii şi de un venit lunar de completare, reprezentat de diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu pe ultimele trei luni înainte de concediere şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Venitul lunar de completare nu va depăşi suma de 1.548 de lei, mai exact câştigul salarial mediu net din luna ianuarie a acestui an, şi va fi acordat în funcţie de vechimea celor concediaţi.
Pentru 2012, RAAN a raportat o cifră de afaceri de peste 636 de milioane de lei și pierderi de 2,5 milioane de lei, la un număr total de angajați de peste 3653.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *