Acasă » Interes general » Mediu » Emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, cu 19% mai mici

Emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, cu 19% mai mici

14 iulie 2015
Interes general
energynomics

Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) au scăzut în Europa cu 19% din 1990 până în prezent, în ciuda unei creșteri cu 45% a producției economice, spune un raport realizat de Agenția Europeană de Mediu (AEM). Potrivit studiului, consumul total de resurse s-a diminuat cu 19% în ultimii 8 ani, notează Agerpres.

„În 2015, Europa se află undeva la jumătatea drumului între inițierea politicii de mediu a UE la începutul anilor ’70 și viziunea UE pentru 2050 de ‘a trăi bine, în limitele planetei’. (…) Cât privește utilizarea eficientă a resurselor și economia cu emisii reduse de dioxid de carbon, tendințele pe termen scurt sunt mai încurajatoare. Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% din 1990 încoace, în pofida unei creșteri cu 45% a producției economice. Și alte presiuni asupra mediului au fost decuplate în termeni absoluți de creșterea economică. S-a redus utilizarea combustibililor fosili, la fel și emisiile unor poluanți generați de transporturi și industrie. Mai recent, consumul total de resurse în UE a scăzut cu 19% din 2007, se generează mai puține deșeuri și ratele de reciclare s-au ameliorat în aproape fiecare țară”, se notează în documentul amintit.

„Politicile UE pentru combaterea schimbărilor climatice ilustrează această abordare: ambițiile globale ale politicilor sunt, în mare măsură, ghidate de obiectivul convenit la nivel internațional de menținere a încălzirii climatice la sub 2 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale. În Uniunea Europeană, aceasta se traduce în ținte globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (de exemplu reducerea emisiilor la nivelul UE cu 20% până în 2020 și cu 40% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990). La rândul său, acest lucru este legat de o serie de politici mai specifice, inclusiv directive privind comercializarea certificatelor de emisii, energia din surse regenerabile, eficiența energetică și altele”, conform raportului, preluat de Agerpres.

România a redus la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră

România a redus la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) în ultimii ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Grațiela Gavrilescu, la conferința de prezentare a Raportului „Mediul european – starea și perspectiva 2015” – SOER 2015, întocmit de Agenția Europeană de Mediu (AEM).

„Am reușit o scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră aproape la jumătate, cum de asemenea am reușit să diminuăm efectul nociv al altor poluanți atmosferici: emisiile de dioxid de sulf, care au scăzut cu circa 48%, sau emisiile de NOx, în scădere cu aproape de 30%. Recent, Ministerul Mediului a promovat o Hotărâre de Guvern care să sprijine autoritățile locale în elaborarea și implementarea planurilor de calitate a aerului. Suntem preocupați să reducem și impactul PM10 în aglomerările urbane din țară, pentru a nu expune populația la niciun risc”, a afirmat ministrul, citat de Agerpres.

„Cât privește schimbările climatice, chiar și pe fundalul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, acestea afectează în continuare România. Săptămâna trecută, țara noastră a traversat o perioadă dificilă, marcată de temperaturi extrem de ridicate. Administrația Națională de Meteorologie a emis îm mai multe rânduri coduri galbene, portocalii și chiar roșii pentru anumite regiuni. La fel ca și în alte țări europene, România a înregistrat între 1988 și 2010 o creștere a temperaturilor medii anuale cu circa 0,5 grade Celsius, valoare foarte apropiată de media globală de 0,6 grade Celsius. Această creștere este sursa problemelor de astăzi, resimțită acut nu doar în agricultură, dar și în disconfortul și în starea de sănătate a populației”, a spus ministrul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *