Acasă » Electricitate » Enel a cerut Guvernului României să elimine plafonarea tarifului la distribuția de energie

Enel a cerut Guvernului României să elimine plafonarea tarifului la distribuția de energie

21 martie 2022
Distribuţie
energynomics

Enel a propus Guvernului României câteva măsuri pentru perioada următoare care includ eliminarea plafonului de tarif pentru distribuţia de energie şi posibilitatea ca distribuitorii să cumpere energie prin contracte bilaterale direct de la producători, a afirmat Francesco Starace, directorul general al Grupului Enel, într-o conferinţă cu analiştii care a avut loc joi.

„Cazul României rămâne deschis, în condiţiile în care Guvernul se luptă cu creşterea preţurilor ca urmare a situaţiei de pe piaţa gazelor. În ceea ce priveşte furnizarea, suntem afectaţi ca urmare a modului în care Guvernul a ales să intervină pe piaţa liberă, decizie care este greu de înţeles. În ceea ce priveşte sectorul de distribuţie, creşterea preţurilor şi plafonul de 7% ne afectează rezultatele financiare”, a spus Starace, citat de Agerpres.

El a precizat că, după ce Guvernul va adopta măsurile ce se vor aplica de la 1 aprilie, compania va analiza impactul lor.

„Am avut câteva propuneri, incluzând eliminarea plafonării preţului, iar distribuitorii să poată cumpăra energie de la producătorii existenţi prin contracte bilaterale la preţul de 90 de euro pe MWh şi garanţii de la bugetul de stat pentru finanţare. În ceea ce priveşte suprataxarea, aceasta va fi probabil aplicată pentru tarife de peste 90 de euro pe MWh. Suntem încrezători în semnalele pe care le avem că Guvernul ar putea schimba legea în unele părţi”, a continuat oficialul Enel.

La rândul său, Alberto De Paoli, directorul financiar, a arătat că, în România, compania a avut o EBITDA mai mică cu 100 de milioane de euro în 2021, comparativ cu anul anterior.

Această scădere a fost influenţată de rezultatele din trimestrul al patrulea, când Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au înregistrat pierderi operaţionale de peste 100 milioane de euro.

În noiembrie anul trecut, după ce Guvernul a stabilit plafonarea preţului la energie şi gaze şi suprataxarea producătorilor de energie, oficialii Enel au arătat că iau în calcul să reducă investiţiile în România ca urmare a acestor reglementări.

În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că aceste măsuri se vor aplica doar până la 31 martie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *