Enel și ArcelorMittal se retrag din proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcției reactoarelor nucleare 3 și 4 de la centrala din Cernavodă (CNE). Statul rămâne unicul acționar al acestui proiect, prin Nuclearelectrica. Firmele care s-au retras erau ultimii investitori privați din proiect.
„Enel Investment Holding BV și ArcelorMittal Galați SA au decis să își exercite dreptul de opțiune privind vânzarea pachetului de acțiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deținute în EnergoNuclear S.A., prin transmiterea unei notificări către acționarul majoritar, Nuclearelectrica SA”, se arată în comunicatul Nuclearelectrica. Energonuclear este compania de proiect în acest moment. Potrivit acordului semnat între acționarii Energonuclear, compania Nuclearelectrica are obligația să cumpere în 30 de zile participația pe care cele două firme o au în compania de proiect, la un preț egal cu 80% din valoarea nominală a acțiunilor.
Prin urmare, Nuclearelectrica va plăti 4 milioane euro pentru acţiunile pe care Enel și ArcelorMittal le deţin la EnergoNuclear. Firma de proiect are un capital social de 146,15 milioane de lei (aproape 32,48 milioane de euro), divizat în 37,1 milioane de acţiuni, controlat în proporţie de 84,65% de Nuclearelectrica. Valoarea unei acţiuni este de 3,938 de lei.
Compania Enel deţine 3,39 milioane de acţiuni la EnergoNuclear, echivalentul a 9,15% din titluri. Valoarea titlurilor este de 2,97 milioane de euro, astfel că Enel va încasa de la Nuclearelectrica aproximativ 2,38 milioane de euro. ArcelorMittal are 2,3 milioane de acţiuni EnergoNuclear, în valoare de 9 milioane de lei (2 milioane de euro), reprezentând 6,2% din total. Prin vânzarea acţiunilor către Nuclearelectrica, ArcelorMittal va încasa 1,62 milioane de euro.
Comunicatul Nuclearelectrica precizează că „retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV este motivată de incompatibilitatea strategiei investiționale inițiale cu o nouă potențială structură a acționariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deține statutul de acționar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galați S.A. – de provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect”. Nuclearelectrica se află în prezent în negocieri cu firma China General Nuclear Power Group (CGNPG), o firmă obișnuită cu extinse colaborări cu autorități statale în proiecte nucleare.
De când a fost inițiat proiectul, mai multe companii private s-au retras din proiect. Mediafax notează că proiectul lucrările celor două reactoare erau planificate să înceapă în 2010, dar în acest moment chiar și structura acționariatului nu este stabilită. Ca investitori privați, din compania de proiect au făcut parte, alături de Enel și ArcelorMittal România, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).
Acordul de investiții pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 a fost semnat inițial în 2008 și apoi a fost prelungit de mai multe ori, până la 31 decembrie 2013. Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect, prea mult pentru a reuși să asigure finanțarea în așa măsură. Inițiativele de a atrage alți investitori în proiect s-au soldat cu eșecuri.
Nuclearelectrica a bugetat pentru anul viitor suma de 400.000 de euro pentru achiziţia de asistenţă şi consultanţă juridică privind derularea investiţiei de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4. „Valoarea estimată a serviciilor juridice care urmează să fie contractate pentru anul 2014 este de 400.000 de euro”, potrivit unui convocator pentru derularea AGA a companiei de stat de luni, citat de agenția Mediafax.