Enel este singura companie italiană care și-a asumat angajamentul de a ajunge la zero emisii care generează schimbări climatice, promovat de United Nations Global Compact, inițiativa Science Based Targets (SBTi) și coaliția We Mean Business.
Inițiativa a fost semnată de 28 de companii, cu un capital total de 1,3 trilioane dolari, cu scopul de a răspunde apelului lansat de Națiunile Unite înainte de Summitul privind schimbările climatice, ce va avea loc pe 23 septembrie, la New York. Companiile și-au asumat atingerea obiectivului de limitare a creșterii temperaturii maxime globale la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale și atingerea obiectivului de zero emisii până în 2050 .
Totodată, Grupul a semnat scrisoarea de intenție promovată în cadrul summitului Națiunilor Unite privind schimbările climatice, solicitând mediului de afaceri să își asume o tranziție legitimă și crearea de locuri de muncă ,,verzi” și respectabile. Un sistem economic cu emisii zero în a doua jumătate a secolului, așa cum se prevede în acordurile de la Paris, va necesita transformări tehnologice, sociale și economice semnificative.
Din acest motiv – se precizează în scrisoarea de intenție semnată de Enel – este necesară o tranziție legitimă, în care locurile de muncă sunt sustenabile și decente, emisiile de gaze vor ajunge la zero, sărăcia este eliminată, iar comunitățile sunt prospere și puternice. Companiile care s-au angajat în procesul de decarbonizare prin crearea de noi locuri de muncă și prin investiții în traininguri pentru angajați, vor combina performanța financiară pozitivă cu o mai mare incluziune socială și vor fi primele care vor profita de oportunitățile oferite de noul model economic pentru o lume cu emisii zero.
Enel este lider în tranziția energetică prin investițiile sale majore în sursele regenerabile (11,6 miliarde de euro cheltuieli de capital brut până în 2021), și rețele (11,1 miliarde de euro, cheltuieli de capital brut până în 2021), un angajament constant care se reflectă într-o afacere ce implementează sustenabilitatea în întregul lanț valoric. Grupul are o amprentă regenerabilă de peste 43 GW care este gestionată de Enel Green Power, în prezent cel mai mare jucător din sectorul regenerabil din întreaga lume; o rețea globală de distribuție de peste 2,2 milioane de kilometri pentru aproximativ 73 de milioane de utilizatori finali, cea mai mare rețea electrică privată de distribuție la nivel mondial, ai cărei 60% dintre utilizatorii finali sunt deja digitalizați; în domeniul serviciilor energetice inovatoare, linia de business pentru soluții avansate, Enel X, este liderul global în gestionarea rețelei prin managementul consumului, cu o capacitate de peste 6 GW, stimulând continuarea integrării surselor regenerabile de energie în rețelele electrice, prin sporirea flexibilității și siguranței sistemului. De asemenea, Enel contribuie la tranziția energetică prin electrificarea unor noi sectoare, cum ar fi transporturile, cu un plan de mobilitate electrică major, în timp ce Enel X intenționează să instaleze 455,000 de puncte de încărcare publice și private pentru vehiculele electrice în întreaga lume, până în 2021.