Energia solară a fost sursa cu cea mai rapidă de creștere în cadrul proiectelor energetice nou-instalate la nivel mondial anul trecut, depășind creșterea tuturor celorlalte forme de producere a energiei pentru prima dată și determinând experții să proclame o „nouă eră”.
Energia regenerabilă a reprezentat două treimi din noile capacități adăugate rețelelor mondiale în 2016, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care a afirmat că tehnologia solară a fost cea mai importantă.
Capacitatea solară nouă a depășit chiar creșterea netă a cărbunelui, anterior cea mai mare sursă nouă de generare de energie. Schimbarea a fost determinată de scăderea prețurilor și a politicilor guvernamentale, în special în China, care a înregistrat o pondere de aproape jumătate din panourile solare nou-instalate.
IEA estimează că energia solară va domina creșterea viitoare, capacitatea globală în peste cinci ani fiind de așteptat să o depășească pe cea a Indiei și Japoniei la un loc.
Fatih Birol, directorul executiv al IEA, a declarat: „Asistăm la nașterea unei noi ere fotovoltaice [PV]. Ne așteptăm ca creșterea capacității fotovoltaice să fie mai mare decât orice altă tehnologie regenerabilă până în 2022”.
Autoritatea, care este finanțată de 28 de guverne membre, a recunoscut că anterior a subestimat viteza cu care a crescut energia verde.
Cantitatea de energie regenerabilă prognozată la nivel global în 2022 a fost revizuită în creștere față de prognoza de anul trecut, întrucât IEA se așteaptă la o creștere cu o treime a energiei solare în China și India.